IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BGREIT скочи заради ЕЛАРГ, а най-много от по-ликвидните акции спадна Енемона

Тримесечните отчети на публичните компании слабо повлияват търговията на БФБ, коментира Галя Зайцева от София интернешънъл секюритис

17:15 | 03.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
BGREIT скочи заради ЕЛАРГ, а най-много от по-ликвидните акции спадна Енемона

Водещият индекс на БФБ-София – SOFIX, се повиши с 0,5% в днешната сесия до ниво от 303,32 пункта. От началото на седмицата индексът е също на плюс 0,5%.

BG40 прибави 0,2% до 108,19 пункта, BGTR30 се покачи с 0,4% до 252,86 пункта, а BGREIT скочи с 2,6% до 64,71 пункта заради поскъпването на ЕЛАРГ с 12,7%. 

Оборотът с ЕЛАРГ Фонд за земеделска земя АДСИЦ в днешната търговия бе 4,568 млн. лв., след като ПОК Доверие продаде дела си в дружеството от близо 5%. 

"Решението за продажбата е свързано с одобрената ликвидация на фонда. Предвид ликвидацията бяхме определили цената на която бихме продали, на база наши изчисления на ликвидационната стойност. Днес постигнахме тази цена с продажбата на ниво от 1,50 лв. на акция, която реално е 1,57 лв., тъй като междувременно получихме 0,07 лв. дивидент", коментира пред Investor.bg Даниела Петкова, изпълнителен директор на ПОК Доверие. 

„Пак по-висока активност се отбелязва в сегмента за дружества със специална инвестиционна цел и компенсаторните инструменти, които продължават да се търгуват активно. Като цяло прави впечатление, че публикуването на тримесечните отчети от страна на публичните компании слабо повлиява търговията на БФБ“, заяви за Investor.bg Галя Зайцева*, брокер в София интернешънъл секюритис АД.

„Общия брой сделки е намалял драстично спрямо първото тримесечие на 2011. Индивидуалните инвеститори, търгуващи през online системи, все по-рядко сядат пред работните станции. Липсват и атрактивни корпоративни събития, които да привлекат инвеститорския интерес както на индивидуалните инвеститори, така и на по-големите институционални и неинституционални инвеститори“, коментира тя.

Като изключим ЕЛАРГ търговията на пазара на акции на БФБ възлезе на 801 хил. лв., като с най-голям оборот бяха София Комерс - Заложни къщи, обикновени (+0,7%) – 228 хил., Индустриален Холдинг България (0%) – 128 хил. и Оргахим (0%) – 111 хил. Още при 7 дружества оборотът надвиши 10 хил. лв.

Търгуваха се общо 51 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи е 18/23, а при 10 позиции не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-силен ръст, освен ЕЛАРГ, са акциите на Алкомет (+4,4%), а с най-голям спад са книжата на Енемона (-7,4%).

Енемона АД отчете 4,9 млн. лв. неконсолидирана загуба за първото тримесечие на 2012 г., но днес от дружеството уточниха за Investor.bg, че продажбата на вземания и дисконтирани задължения в размер на 2,88 млн. лв., които са с основен принос за отрицателния резултат, касят вземания с купувач дъщерното ФЕЕИ АДСИЦ и на консолидирана база загубата няма да я има. Така без тази операция загубата за първото тримесечие на 2012 г. е около 2 млн. лв.

От Енемона също така информират, че студеното и снежно време през януари и февруари 2012 г. е попречило на работата на откритите строителни обекти, което е намалило приходите на компанията при запазване на разходите, като например тези за персонал.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още