IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БФБ-София извади ЕЛАРГ от BGREIT, ще го извади и от SOFIX, BG40 и BGTR30

Причината е в решението на Комисията за финансов надзор да отнеме линцеза за АДСИЦ на ЕЛАРГ поради ликвидацията му

12:00 | 10.08.12 г. 1
БФБ-София извади ЕЛАРГ от BGREIT, ще го извади и от SOFIX, BG40 и BGTR30

Съветът на директорите на БФБ-София АД е взел решение да извади ЕЛАРГ фонд за земеделска земя АДСИЦ от състава на индекса BGREIT и да го замени с Ексклузив Пропърти АДСИЦ, съобщи пазарният оператор.

Решението е от 10 август 2012 г. и влиза в сила от 13 август 2012 г.

Изваждането от BGREIT е във връзка с решение на Комисията за финансов надзор за отнемане на издадения лиценз на ЕЛАРГ фонд за земеделска земя АДСИЦ като дружество със специална инвестиционна цел за секюритизация на недвижими имоти.

„Емисията акции на ЕЛАРГ фонд за земеделска земя АДСИЦ ще бъде извадена от базата на индексите SOFIX, BG 40 и BG TR30 след вписване на решението за прекратяване на дружеството и обявяването му в ликвидация в Търговския регистър към Агенцията по вписванията“, съобщават от БФБ-София.

Акциите на ЕЛАРГ поскъпват със 188% в последните 12 месеца до 1,966 лв. за акция, като през периода е разпределен и брутен дивидент от 0,0721216 лв./акция.

Ръстът започна след като на 23 ноември 2011 г., Съветът на директорите обяви, че ще предложи доброволна ликвидация, която ще „даде възможност на акционерите ни да получат много повече от текущата цена на акциите“.

Още на следващата сутрин акциите на ЕЛАРГ поскъпнаха с 27% до 0,863 лв. за акция (преди разпределянето на дивидент от 0,0721216 лв./акция).

Акционерите одобриха ликвидацията на общо събрание от 29 февруари 2012 г., когато бе гласуван и дивидентът.

През март тази година ЕЛАРГ се завърна в SOFIX. В началото на май от АДСИЦ-а обявиха прогнозен ликвидационен дял от над 2,4 лв./акция.

На 24 юли 2012 г. КФН разреши прекратяването на фонда.

Свързани компании:

ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ - ликвидирано(4EC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:05 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
melon
преди 11 години
Въпреки, че имам акции тук и съм доволен от развитието на нещата, предпочитах дружеството да рабти, да управлява земите и да носи добри дивиденти години наред. Примерно още 50 години. А не да се коли добитъка, който може да дава богато мляко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още