IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Албена АД ще изгражда инсталация за електричество и топлинна енергия от биомаса

За целта ще бъде усвоен кредит от 3,2 млн. евро, като изпълнител на проекта е дъщерното Перпетуум Мобиле БГ ЕАД

10:58 | 12.04.13 г. 4
Албена АД ще изгражда инсталация за електричество и топлинна енергия от биомаса

Албена АД планира да оползотвори отпадъците си чрез инсталация за получаване на биогаз чрез индиректно използване на биомаса с комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия.

Проектът ще бъде реализиран от дъщерното дружество Перпетуум Мобиле БГ ЕАД. Акционерите на Албена АД ще гласуват курортът да стане поръчител по кредит в размер на 3,2 млн. евро от Сосиете Женерал Експерсбанк АД с цел изграждането на инсталацията (2,8 млн. евро) и плащане на дължимото ДДС (400 хил. евро). Общото събрание е насрочено за 18 май 2013 г., като е обявено чрез Търговския регистър.

Погасяването на кредита ще стартира от 31 юли 2014 г. и ще продължи до 30 април 2023 г. на 36 тримесечни погасителни вноски. Срокът е общо 9 години. Лихвата по сумата за купуване изграждане на инсталацията е 1-месечен Euribor + 5,4% до приключване на строителната фаза на проекта и 1-месечен Euribor + 4,83% за останалия период. Лихвата по кредита за плащане на ДДС е 1-месечен Euribor + 3%.

Предмет на дейност на Перпетуум Мобиле БГ ЕАД е и производство на биотор и биогорива.

Инсталацията ще бъде построена върху поземлени имоти, собственост на Албена АД, върху които в момента има построени овчарници.

Групата на Албена АД има сравнително затворен цикъл, като включва собствено производство на зеленчуци, транспортна фирма, а вече ще оползотворява и отпадъците си.

Акционерите на Албена АД ще гласуват и за разпределяне на дивидент, като размерът на предложението ще бъде обявен в материалите към общото събрание на акционерите, публикуването на които ще стане чрез БФБ-София.

На събранието ще бъдат гласувани и рутинните точки за годишно редовно общо събрание на акционерите като приемане на отчети и други.

Предвижда се и освобождаване на членовете на Съвета на директорите и преизбирането им за нов 5 годишен мандат. Местата си запазват Ивелина Грозева, Красимир Станев, Радосвет Радев, Маргита Тодорова, Иван Калинков и Жельо Желев. Като нов седми член е предложена Иванка Стоилова Данчева.

Албена АД отчете силна 2013 г. с нетна печалба от 16,7 млн. лв. при ръст с 94% на годишна база. Продажбите се увеличиха със само 1,23% до 82,4 млн. лв.

Принос за печалбата има намалението на разходите за аморитзации с 2,25 млн. лв., на разходите за възнаграждения с 1,75 млн. лв., на тези за материали с 2,6 млн. лв. Намалена е и стойността на храните и другите стоки, използвани от курорта, с 3,2 млн. лв. до 12,4 млн. лв. през 2012 г.

Албена АД отчете интересен туристически сезон, като реализира 8% спад на нощувките при 14% ръст в цените.
През сезон 2012 са направени значителни промени в ценовата политика на Албена АД и управлението на заетостта, които са довели до увеличение на средния приход от една нощувка - намалени са сроковете за ползване на отстъпки, увеличени са цените на хотелите на първа линия, имало е промени в дължината на главния сезон.

Извършена е промяна на ценовата политика относно децата - през последните две години при резервация на двама възрастни и две деца до 12 г. в една стая и двете деца се настаняваха и изхранваха безплатно. За 2012 г. второто дете заплащаше 30% от цената на възрастния в двойна стая.

Акциите на Албена АД поевтиняват с 0,54% за последните 12 месеца до 46 лв. за акция, а пазарната капитализация се понижава до 197 млн. лв. Разпределен е и брутен дивидент от 0,25 лв./акция.

Свързани компании:

Албена АД(ALB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
melon
преди 11 години
Трябва да инсталират и газоуловители в помещенията, за отделеното от претъпканите стомаси на гостите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
lyusien
преди 11 години
До 2 Наука Може би Но Албена ще имат биомаса само през половината година -когато работят През останалото време инсталацията няма да работи или ще работи с нисък капацитет Ако има добри договори стила на Дачев няма особено значение Пък и двете страни ще печелят от тази инсталация Едва ли някои ще се откаже от значителни печалби само защото не е само негово производството и негов стил
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
наука
преди 11 години
По-добре сами. Не само защото Дачев има свой стил на действие, различен от мениджмънта на Албена, но и защото сами ще си планират по-добре размера на инсталацията и ще постигнат по-голяма ефективност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
lyusien
преди 11 години
Добро решение на Албена Ще оползотворяват отпадъчната биомаса -ще произвеждат биогорива и тор и няма да плащат за съхранение и унищожаване на отпадъците Сега ще им дам безплатен съвет Привлечете за акционер в тази инсталация собственика на Свилоза Свищов Там от основното им производство остават огромни количества биомаса която могат да бъдат използвани в тази инсталация Четох в едно интервю на собственика че има огромни проблеми в съхранението и унищожаването на тази остатъчна биомаса Може да увеличите капацитета на тази инсталация и да произвеждате по-вече биогориво и по-вече тор
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още