IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Явор Ачев: Ще сме доволни и на по-малък дял, но от по-голям пазар при фондовете

Доста съм скептичен за самостоятелното съществуване на БФБ, заяви главният изпълнителен директор на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян

12:48 | 02.07.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Явор Ачев: Ще сме доволни и на по-малък дял, но от по-голям пазар при фондовете

Взаимните фондове на Pioneer имат 85-годишна история, като техен е най-старият такъв фонд в света, което е много важно в условията на криза, заяви Явор Ачев - мениджър за България на Pioneer Investments по време на семинар, посветен на капиталовите пазари и инвестициите.

Активите на фондовете на Pioneer у нас възлизат на близо 130 млн. евро, поделени по равно между индивидуални и институционални инвеститори. Към края на май пазарният дял е 30%, като сред чуждите фондове той е около 85%, посочи Ачев.

Ако 7% от депозитите на населението, които са нараснали с около 80% в периода април 2008 г. - юли 2002 г., се разпределят във фондове, то дори делът ни да падне до 20%, това ще означава удвояване на нашите активи, пресмятат от Pioneer.

Целта на фондовете е стабилна доходност, като цел номер едно за нас е да се постигне годишна доходност по-висока от инфлацията, което е много трудно да бъде постигнато чрез вложения в банкови депозити, каза Ачев.

Средногодишната инфлация у нас през последните 10 години е 5,3%, като само през 2009 г. средните лихви по срочните депозити на населението са по-високи – 5,5%, след което намаляват до 4,7% през 2012 г. За периода фондът ни с облигации на развиващите се пазари е донесъл 10,1% средно на година, а американският високодоходен фонд – 8,2%.

Трябва да се отбележи също така, че капиталовата печалба от инвестиции във взаимни фондове понастоящем не се облага, докато лихвите по депозитите от тази година се облагат с подоходния данък от 10%.

Реализирането на доходност над инфлацията ще остане трудно и през следващите години, като лихвите по депозитите на домакинствата ще продължат да спадат, достигайки 3,54% през 2015 г., прогнозират от Pioneer Investments.

Този процес винаги е водел до преразпределение на личните спестявания. В Словакия това е било много ясно изразено в периода 2002-2004 г., когато, докато лихвите падат от 7,5% на 4,5%, активите във фондовете се увеличават над 10 пъти. В Румъния пък активите на фондовете скачат над 5 пъти между 2008 и 2009 г.

Ръстът в депозитите на населението в България е голям потенциал за нас, посочи Ачев. Те нарастват от 19,1 млрд. лв. през април 2008 г. до 33,1 млрд. през април 2013 г. Има неизползван потенциал при взаимните фондове, тъй като лихвите по депозитите са сравними с доходността на един консервативен портфейл, което всъщност се случва в цяла Европа, отбеляза и ръководителят на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян.

На въпрос на Investor.bg как евентуалното изтегляне на ликвидност от страна на централните банки ще се отрази на инвестициите на Pioneer, г-н Ачев отговори, че не е сигурно, че ликвидността ще бъде изтеглена веднага. Дори и да започне такъв процес, това ще означава ще икономическата ситуация е сходна с тази от между 2003 и 2007 г. – подобряваща се икономика, т.е. акциите поскъпват, каза той.

По отношение на навлизащите у нас фондове Shroeders, мениджърът отговори, че те са изключително сериозен конкурент. Бихме били доволни дори на 20-30% пазарен дял, но от голям пазар, сподели той. Конкуренцията в лицето на Shroeders, както и на фондовете, които предлагат Райфайзен, Сосиете Женерал и други, могат да ни помогнат да изградим по-добра инвестиционна култура.

Относно инвестициите на фондовете Pioneer на БФБ, г-н Ачев заяви, че от нас зависи как ще се позиционираме пред чуждите инвестиционни мениджъри. До 2007 г. бяхме в Топ 10 по географско разпределение, но след борсовия спад не сме видими в портфейлите им, каза той.

Доста съм скептичен за самостоятелното съществуване на БФБ – малък брой ликвидни компании, ниски обеми на търговия, възможности за манипулации. Бъдещето е в едно обединение на регионална база, каза Левон Хампарцумян – главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк.

Колкото повече се интегрираме с европейските и съседните икономики, толкова по-лесна ще бъде и борсовата интеграция. Това няма да бъде загуба на национален суверенитет. В Европа философията е голяма възвръщаемост в икономически план с цената на малки загуби на национален суверенитет, посочи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още