IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МФ иска да извади Ягодин, Големански и Български от ръководството на БФБ-София

Както вече бе обявено, за нови членове на Съвета на директорите са предложени Гергана Беремска-Караджова, Иван Кутлов и Димо Спасов

09:02 | 06.01.14 г.
Автор - снимка
Редактор
МФ иска да извади Ягодин, Големански и Български от ръководството на БФБ-София

Министерството на финансите иска от Съвета на директорите на БФБ-София да бъдат освободени Асен Ягодин, Васил Големански и Георги Български, показват материали към свиканото за 14 януари 2014 г. Oбщо събрание на акционерите на пазарния оператор.

След като Комисията за финансов надзор задължи акционерите да не гласуват единствената точка в дневния ред на събранието, поради забавено обявяване, Министерството на финансите се позова на чл. 223а от Търговския закон и предложи нови точки 2-ра и 3-та, в качеството си на акционер с над 5% от капитала. В действителност МФ притежава малко над 50% и определя решенията на акционерите.

Писмото от министъра на финансите Петър Чобанов до БФБ-София и КФН е от 30 декември 2013 г. Според чл. 223а от Търговския закон нови точки могат да бъдат включвани до 15 дни преди откриването на Oбщото събрание. Новите 2-ра и 3-та точка в дневния ред все още не са вписани в Търговския регистър, като тече изчакване на 3-дневния процедурен срок. В Търговския закон обаче не се изисква вписване, а представяне за обявяване.

Плановете на МФ са мястото си в Съвета на директорите на БФБ-София да запазят Иван Такев и Любомир Бояджиев.

Както вече бе обявено за нови членове на Съвета на директорите са предложени Гергана Беремска-Караджова, Иван Кутлов и Димо Спасов.

Димо Спасов е председател на Управителния съвет на Българска банка за развитие от 2013 г. Също от 2013 г. е председател на Съвета на директорите на Национален гаранционен фонд. Преди това е бил директор в дирекция Трежъри в Първа инвестиционна банка, директор дирекция Управление на активи в ПИБ, а също така портфолио мениджър в Ти Би Ай Асет Мениджмънт (през 2005-2006 г.) От 1999 г. до 2005 г. е работил в БНБ.

Друго предложение е Иван Борисов Кутлов. Той има 18-годишен опит в ОББ, Банкова консолидационна компания и ШЕЛ България. Той е член на СД на Българска дилърска асоциация, член на Регламентния комитет на СОФИБОР, Член на Резервния обезпечителен фонд на БНБ. В момента е началник на управление Трежъри в ОББ и член на Борда на директорите на ОББ Асет Мениджмънт АД.

Третото предложение е Гергана Чавдарова Беремска-Караджова, която от април 2013 г. до ноември 2013 г. е била изпълнителен директор на Търговска банка Д АД, а от юли 2008 г. е била член на Управителния съвет в същата банка. От 1994 до 2008 г. е работила в Министерство на финансите, като в края е била държавен съкровищник. Тя е била и член на Съвета на директорите на Централен депозитар АД от 1996 г. до 2008 г.

Свързани компании:

Българска фондова борса АД /БФБ/(BSE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:48 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още