IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Завърнаха ли се биковете на БФБ?

Традиционното пробуждане в началото на годината е част от траен възходящ тренд, а не мимолетен проблясък, смята Владимир Малчев от Бул Тренд

18:11 | 08.01.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Завърнаха ли се биковете на БФБ?

Водещият индекс на БФБ – SOFIX, се повиши с 2% в днешната бурна сесия до ниво от 520,38 пункта при оборот от 1,424 млн. лв., след като вчера надхвърли границата от 500 пункта за първи път от септември 2009 г.

От началото на годината индексът е на плюс 5,9%, след като завърши 2013 г. като най-добре представилият се индекс в региона с ръст от 42%.

SOFIX бе подкрепен от солидни ръстове при ЦКБ (+8,6%), Химимпорт, обикновени (+7%) и ПИБ (+5,8%), като нямаше компонент, който да се понижава.

Акциите на компаниите от групата на Химимпорт продължиха устрема си и днес, като привилегированите книжа на холдинга поскъпнаха с 4,9%, а акциите на Зърнени Храни България добавиха 2,4%. От началото на седмицата ръстовете са, както следва: Химимпорт със съответно 24,3% (обикновени) и 13,4% (привилегировани), ЦКБ с 28%, а Зърнени Храни България - с 10,9%.

"Традицията от някои от последните години фондовата борса да се пробужда през януари и февруари се спази и този път. Сега обаче имам основания, да очаквам траен възходящ тренд, а не мимолетен проблясък. Ръстовете, които виждаме през последните няколко сесии са наистина впечатляващи, особено предвид на това, че не почиват на никакви конкретни събития или новини, но това е БФБ – доста нелогична и бързо хвърляща се от една емоционална крайност в друга“, коментира за Investor.bg Владимир Малчев*, инвестиционен консултант и управител на ИП Бул Тренд Брокеридж.

"В по-широк план мога да кажа, че най-логично от много отдавна е цените на родните акции да наваксат поне някаква, достатъчно забележима, част от изгубеното през последните години - период, в който много пазари възстановиха загубите си от финансовата криза през 2008 и началото на 2009 година. Безспорно в такива ситуации, когато на БФБ има движение, независимо от посоката, локомотиви винаги са Химимпорт, ЦКБ, ПИБ и това е известно на по-опитните играчи. Сегашната ситуация не прави изключение. Считам, че пътят нагоре при много позиции е открит, но не може да не ни притеснява бързото темпо, с което цените катерят, което не е много здравословно, макар да има редица емисии, които и след 100% ръст, няма да изглеждат скъпи", каза анализаторът.

BGBX40 нарасна с 2,2% до 103,18 пункта, BGTR30 се покачи с 1,7% до 362,44 пункта, а BGREIT прибави 0,3% до 87,44 пункта.

Търговията с акции на борсата днес възлезе на 2,605 млн. лв., като с най-голям оборот беше Спарки Елтос, от което се прехвърлиха 8,2% при средна цена от 0,43 лв. (-25%) за акция и последна от 0,65 лв. (+14%).

"Несъмнено събитието на днешния ден е окончателната раздяла с БФБ на един от най-големите институционални инвеститори, които някога са присъствали на българския капиталов пазар. Става дума за фонд от семейството на компанията за управление на активи „Абърдийн“, по известен у нас с предишните си имена – „Джулиъс Беър“ и „Артио“. Очевидно днес той продаде и последната си инвестиция в публична компания, тази в „Спарки Елтос“. С това печалната му среща с инвестиционната действителност в България окончателно приключи с многомилионни загуби, а това като че ли изглежда като перфектно начало за едни по-добри времена на БФБ", обобщи Малчев.

С оборот над 100 хил. лв. в днешната сесия бяха още Софарма (+0,1%) – 407 хил., Химимпорт,  обикновени (+7%) – 346 хил., ЦКБ (+8,6%) – 202 хил. лв., Монбат (+1%) – 140 хил. и Софарма имоти АДСИЦ (+0,8%) – 126 хил.

Вчера бе обявено, че Монбат АД и дъщерното му Старт АД са спечелили финансиране за 4,2 млн. лв. През последните пет години пък Монбат е спечелило близо 1,2 млн. лв. от търговия със собствени акции

На регулиран пазар се търгуваха общо 62 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи бе 38/17, а при 7 позиции нямаше промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Спарки Елтос (+14%), Параходство Българско речно плаване (+11,6%) и Свилоза (+10,3%), а с най-голямо понижение са книжата на Елхим Искра (-2,6%) и Проучване и добив на нефт и газ (-1,4%).

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:27 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 4
dakl
преди 10 години
След като става ясно , че няма повече шанс ББ да се върне във властта нормално е БФБ да започне бурен ръст.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още