IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЛАНА Трейдинг: Има признаци за излизане от икономическата стагнация

Анализаторите на посредника очакват силно представяне на българските акции през 2014 г. с ръст на SOFIX в диапазона 40-50%

13:09 | 19.02.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕЛАНА Трейдинг: Има признаци за излизане от икономическата стагнация

Предпазливи инвестиции в злато, плавно поскъпване на щатския долар, стабилни цени на петрола и отново успешна година за акциите – около тези прогнози са обединени анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг и водещата европейска инвестиционна банка Saxo Bank в поредния си годишен съвместен анализ за финансовите пазари през 2014 г.

За българската икономика експертите на ЕЛАНА Трейдинг смятат, че през 2014 г. хората ще са по-склонни към покупки и инвестиции, защото потребителското доверие се е подобрило и вече има очакване за растеж. На Българска фондова борса вече влизат капитали, прехвърлени от банкови депозити, защото инвеститорите вярват, че на борсата може да се печели след ръста от 42% през 2013 г.  За 2014 г. анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг очакват запазване на силното представяне на българските акции с ръст на основния индекс SOFIX в диапазона 40%-50%.

Българската икономика излиза от стагнацията през 2014 г.

Признаците за излизане на нашата икономика от стагнацията вече са налице, посочва Цветослав Цачев, ръководител „Анализи“ в ЕЛАНА Трейдинг. Износът ще продължи да нараства с добри темпове, благодарение на пазарите в Европа и на Балканите. Експертите от българския инвестиционен посредник допълват, че потреблението показва повишение към края на 2013 г., като това вече е тенденция, а не еднократен ефект преди празниците. Цветослав Цачев прогнозира, че през 2014 г. хората ще бъдат по-склонни към покупки и инвестиции.

Българска фондова борса ще повтори силното си представяне през 2014 г.

Анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг обръщат внимание, че макар повишенията на българската борса да не са свързани толкова с реалната икономика, инвеститорите са оптимистични за българските публични компании и БФБ-София ще повтори една силна година след ръста от 42% през 2013 г. Експертите очакват, че през 2014 г. основният индекс SOFIX ще регистрира растеж в диапазон от 40-50%.  Според тях основен мотив за нови капитали е вярата на инвеститорите, че вече се печели на местната борса и движението на пари от депозитите към по-рискови активи.

Щатски долар: През 2014 г. баланс около 1.35 – 1.36 EUR/USD (1.45 лв.)

И двата екипа анализатори са предпазливи относно голямо поскъпване на щатския долар през 2014 г. Експертите от ЕЛАНА Трейдинг смятат, че щатската валута ще има значително предимство пред Европа предвид изтеглянето на стимули за вече растяща икономика от Федералния резерв, като през първото полугодие ще се запази баланс на валутния курс около 1.36 EUR/USD (1.44 лв.). Експертите от Saxo Bank твърдят, че ако се приеме, че няма рязка реакция на финансовите пазари на ритъма на изтеглянето на стимули, то очакванията са в посока на поскъпване за щатския долар. Тяхната прогноза за първо тримесечие на 2014 г. е за 1.35 EUR/USD (1.45 лв.); за края на първото полугодие 1.27 EUR/USD (1.54 лв.) и 1.20 EUR/USD (1.63 лв.) – в края на годината.

Последна актуализация: 16:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още