IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ очаква предложенията на акционерите в КТБ до края на август

Няма магически опции за решаване на кризата при отхвърлените от политиците решения, смятат от централната банка

13:58 | 22.08.14 г. 14
БНБ очаква предложенията на акционерите в КТБ до края на август

КТБ и специалният надзор

Поставянето на КТБ и ТБ Виктория под специален надзор е било продиктувано изцяло от причини, които не зависят от централната банка – масирано теглене на средства, довело до искане на техните ръководства до БНБ за поставянето им под такъв надзор, посочват от институцията.

През последните два месеца БНБ във всичките си действия „се е ръководела от стремежа да намери възможно най-бърз и ефективен подход с цел запазване жизнеспособността на банката, за да бъдат интересите на нейните вложители, инвеститори и клиенти защитени в максимална степен“.

Предложенията на централната банка за приемане на специално законодателство за преструктуриране на КТБ обаче е било отхвърлено от политическите сили, макар да е било предварително консултирано с Генерална дирекция „Конкуренция“ на Европейската комисия на среща, проведена в Брюксел на 8 юли 2014 г.

Според БНБ предложението е било изготвено по „утвърден и работещ през последните години европейски модел“, в който не е било предвидено използване на публични средства за изплащане на влоговете над гарантирания размер. Целта е била да бъде създадена „жизнеспособна институция, която да продължи да обслужва своите клиенти“.

Именно такъв модел бе приложен едва преди дни в Португалия при спасяването на „Банко Еспирито Санто“, припомнят от БНБ.

Именно отхвърлянето на предложението на БНБ не е позволило отварянето на КТБ на 21 юли, категорични са от институцията. Това е и причината работата да продължава съгласно действащото към настоящия модел законодателство, „което е единствената налична законова възможност към настоящия момент“.

Оценката на активите

„При наличните съмнения в качеството на кредитния портфейл с цел да се осигури по-надеждна информация за вземането на решенията за бъдещето на банката БНБ организира продължаване на работата по оценката на активите. Този процес ще отнеме повече време, а също така ще наложи в крайните оценки да се отчетат и текущите затруднения на кредитополучателите. Това са силно забавящи процеса обстоятелства, също непредизвикани от БНБ”, обясняват от банката.

Работата по проверка на активите на КТБ към момента продължава, като крайният срок за окончателната оценка на качеството им е 20 октомври. Преди да бъде направена ясна оценка по този въпрос, „няма да бъде възможно взимането на никакви законово обосновани и обвързващи решения за бъдещето на банковата група КТБ“, категорични са от банката.

Според институцията е много важно „да не се създават нереалистични публични очаквания за мигновени и едва ли не „магически” опции за разрешаване на проблема около банковата група КТБ. Европейската и световната практика в идентични ситуации ясно говори, че такива „магически” варианти не съществуват, особено в условията на съмнения в наличната информация и непълноти в правната рамка за такива решения“, предупреждават от БНБ.

Към момента двете банки остават под специален надзор, тъй като не разполагат с достатъчно ликвидни средства, с които да бъдат посрещнати потенциални масови тегления от страна на клиентите. Депозитните портфейли на КТБ и ТБ Виктория възлизат на съответно 6,3 млрд. лева и 284 млн. лева, припомнят от банката.

В края на съобщението си от БНБ обръщат внимание, „че всички частни или партийно мотивирани опити за натиск върху общественото мнение и върху институциите, ангажирани с проблемите, породени от затрудненията на КТБ, могат само да навредят на процеса на дефиниране и прилагане на адекватни мерки“.

Пълният текст на съобщението е публикуван на сайта на БНБ

Темата за КТБ може да следите тук

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 2 rate down comment 0
1111@
преди 9 години
В банките няма и лев...Честито!!!Всичко е раздадено под масата.Не мога да разбера хората,които очакват да си вземат парите от банките.Но едно не може да се отрече в случая с КТБ...Тя ,,гипсира,, вложителите!Никой не смее да си пипне депозита в която и да е банка!!!А пипнАха,а изгорЕха...хахахахаха..,,Инвестиция в депозит,,-вица на галактиката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 0
aldy
преди 9 години
Чета "невчесаните" мисли на нашите "топ" банкери и се чудя да плача ли, да се смея ли? "Бромак" не било проявило инициатива за... Ами пак се впряга каруцата пред коня. БЦБ е задължена по закон още в първите няколко дни да свика Общото събрание на акционерите за търсене на решение от състоянието СПЕЦИАЛЕН НАДЗОР. Това предвижда помощ и оздравяване, а не пречкане и оскубване на документация от джандари и цацатори.Вместо това БЦБ лиши от права мажоритарния акционер, по невнятни съображения. Липсата на достатъчно пари във Фонда за гарантиране на депозити също е на сметката на БЦБ. Ето защо би следвало да последват оставки и търсене на наказателна отговорност за безотговорното поведение на "отговорните" лица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 0
Tony
преди 9 години
Ако съм акционер, не бих внесъл нито лев, защото и след това бнб може да вземе банката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 18 rate down comment 0
bigmamascandal
преди 9 години
При всички случаи направиха голямо мазало. Ако бяхме бяла държава, досега да са паднали сума ти глави...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 20 rate down comment 1
forexar
преди 9 години
БНБ на 17.06 заявява, че КТБ е в перфектно състояние и ликвидност (http://***.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/bnb-***-e-s-visoka-likvidnost-i-funkcionira-normalno,174463/)След 3 дни БНБ поема КТБ под специялен надзор (20.03)Днес БНБ заявява, че "не може да се прецени дали банката е платежоспособна"Как да вярва, човек на подобна институция, чиято дума не тежи?И защо БНБ постоянно всява паника в банковата система тръбейки, че няма достатъчно пари във фонда за гарантиране на влоговете? По новият закон това е престъпно поведение !!! Кой ще поеме отговорността?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 2
bgMan
преди 9 години
Точно обратното е.Ако си инвестирал преди време няма какво да чакаш, трябва образно казано "глави да падат".Нов инвеститор каца на подобни бъркочи само ако е алчен "лешояд" или "вътрешен човек" (подставено лице на собственика или на забъркалия бъркоча за умишлено фалиране).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 17
novak li sam
преди 9 години
Аз ако съм инвеститор също като БНБ ще чакам доклада на 20 октомври.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 4
novak li sam
преди 9 години
Защо тези от БНБ смята инвеститорите за балъци? На БНБ, която не е дала и лев,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 26 rate down comment 4
bgMan
преди 9 години
Може, как да не може?Може да прибира на всеки и да раздава само на когото й заповядат от Русия или от сараите на Ахмед Доган.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 21 rate down comment 2
novak li sam
преди 9 години
Защо тези от БНБ смятат инвеститорите за балъци? На БНБ, дето не е дала и лев,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още