IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трейс Груп и Зърнени храни България в битка за място в SOFIX

След поскъпването в последните дни Трейс води с близо 5% по пазарна стойност на фрий-флоута

10:51 | 27.02.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Трейс Груп и Зърнени храни България в битка за място в SOFIX

Трейс груп холд АД и Зърнени храни България АД са с изключително близки стойности на пазарната капитализация на фрий-флоута, показва проучване на Investor.bg.

Крайната дата за определяне на състава на SOFIX за следващите 6 месеца е днес, тъй като това е последният работен ден, на база на който ще се определи съставът на SOFIX за следващата половин година.

Критериите са много, но в случая важни са цената на акциите и фрий-флоута. Книжата на Трейс поскъпнаха с 25% за последните 3 месеца до 7,98 лв. за ценна книга и при последните данни за фрий-флоут от 10,45%, пазарната капитализация на фрий-флоута е 20,18 млн. лв.

При Зърнени храни България АД има спад в цената с 21% за последните 3 месеца до 0,444 лв. и при последните данни за фрий-флоут от 22,23% имаме пазарна капитализация на фрий-флоута от 19,3 млн. лв.

Тоест според последната цена за акция от вчера Трейс груп холд АД изпреварва Зърнени храни България АД по пазарна стойност на фрий-флуота с около 4,5%.

Разбира се има и други компании в близост до сумата от 20 млн. лв. пазарна стойност на фрий-флоута и рязко движение с плюс или минус 15% днес може да ги включи или извади от SOFIX.

За изчислението на това, кой влиза и кой излиза от SOFIX, ако въобще има промяна в индекса, ще важат цените от днес, 27 февруари 2015 г., тъй като в следващите дни до 3 март няма да има търговски сесии, а изчисленията за SOFIX се правят към 1 март.

Трейс груп холд АД се намеси в битката за SOFIX именно в последните няколко дни, след като поскъпването за последната седмица е с 12,66% до 7,98 лв., а фрий-флоутът вероятно се увеличи до около 11,45%.

Ръстът на цената дойде в понеделник (23 февруари), когато на цена от 8,15 лв. бяха прехвърлени почти 1% от капитала на дружеството. Вероятен продавач е мажоритарният собственик на Трейс груп холд АД Николай Михайлов, който обяви, че обмисля продажба на акции.

Така фрий-флоутът на Трейс груп холд АД вероятно е увеличен до около 11,45%, което ще увеличи с около 10% пазарната капитализация на фрий-флоута на дружеството. Фрий-флоутът обаче се изчислява на база медианна стойност за последните 3 месеца, а сделките от понеделник са със сетълмент от сряда, тоест Трейс ще бъде с по-голям фрий-флоут само в сряда, четвъртък и петък или само 3 дни. Това са едва 1/30 от дните в тримесечието. Затова ефектът от по-високия фрий-флоут ще се усети от 1 юни 2015 г.

*Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Свързани компании:

Зърнени Храни България АД(ZHBG)

Трейс Груп Холд АД(T57)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още