IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мажоритарният собственик на Трейс Груп обмисля продажба на акции

Целта е нарастване на дела на свободно търгуваните книжа на строителната компания

12:25 | 19.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Мажоритарният собственик на Трейс Груп обмисля продажба на акции

Мажоритарният собственик на Трейс Груп Холд АД Николай Михайлов обмисля продажба на пакет от акции, като целта не е раздяла със собствеността в дружеството, а нарастване на дела на свободно търгуваните книжа на строителната компания, т.е. на нейния фрий-флоут, научи Investor.bg.

Към момента обаче не е ясно какъв ще бъде размерът на пакета от акции, който ще бъде предложен, както и при каква цена

Под фрий-флоут се имат предвид всички акции извън мажоритарния акционер и големите миноритарни акционери (с над 5%) на дадена публична компания. Изменението на фрий-флоута може да стане и ако миноритарните акционери намалят своя дял в акционерния капитал, но в случая самият мажоритарен собственик ще предприеме подобен ход.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
Показателят се използва при изчисляването на борсовите индекси, а в случая – на широкия BGBX40 на БФБ, чийто компонент е Трейс Груп Холд АД. Индексът е базиран на пазарната капитализация на включените в него емисии обикновени акции, коригирана с фрий-флоута на всяка от тях. В зависимост от нарастването на дела на свободно търгуваните книжа и нейното тегло в индекса може да се промени, но като цяло това зависи както от броя на сключените сделки, така и от дневния оборот през последните 6 месеца.

В прогнозата си за годишните финансови резултати, публикувана в началото на седмицата, от дружеството посочиха, че макар и мажоритарният собственик да счита, че цената на акциите понастоящем е подценена, се обмисля предприемането на действия за увеличаване на фрий-флоута.

Евентуална продажба на акции може да има след решение на Съвета на директорите, но не непременно след решение на Общото събрание на акционерите. На притежателите на акции може само да бъде предложено да гласуват вече взетото решение.

Същевременно Столична община е избрала Трейс Груп Холд да извърши ремонт на бул. „Цариградско шосе“. Стойността на поръчката е за около 10 млн. лв., пише в. Капитал Daily. Обединение на строителното дружество и на свързаната с нея „Инжпроект“ ООД е класирано на първо място в търга за ремонт на две нови отсечки от пътното плато на булеварда.

Информацията е потвърдена от Столична община и представители на фирмата победител. Договорът с Обединение „Цариградско“ все още не е подписан, защото в момента тече 14-дневния срок, в който участниците могат да обжалват, допълва изданието.

Вчера Трейс обяви, че ще извърши и третия етап от ремонта на столичния бул. "Витоша". Договорът със Столична община е за 1,5 млн. лв., а срокът за изпълнение е 2 месеца.

За 2014 г. Трейс очаква консолидирана печалба от около 10 млн. лв. Към обяд акциите на компанията поскъпват с 2,58% до 6,873 лв. за брой. Оборотът е за 70,4 хил. лв. след 33 сключени сделки. От началото на годината книжата увеличават с 10,3% стойността си.

Свързани компании:

Трейс Груп Холд АД(T57)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още