IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бромак: Законовите промени за временния синдик в КТБ противоречат на Конституцията

Основният акционер в банката се опасява от нова наказателна процедура заради несъответствие на текстовете с евродирективи

14:32 | 17.03.15 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Бромак: Законовите промени за временния синдик в КТБ противоречат на Конституцията

Промените в Закона за банковата несъстоятелност, с които се предвижда да се даде възможност да се назначи временен синдик в Корпоративна търговска банка (КТБ) по предложение на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, противоречат на правовия ред в България и нарушават правото на Европейския съюз (ЕС). 

Това се посочва в становище на „Бромак“ - компанията, която е основен акционер в банката с отнет лиценз, изпратено до медиите от адвокатско дружество "Менко Менков", което представлява компанията на банкера Цветан Василев.

Припомняме, че през миналата седмица премиерът Бойко Борисов изрази опасенията си за разграбване имуществото на банката и поиска назначаване на временен синдик, който да замени квесторите в банката, назначени от БНБ. Съдът обаче отхвърли искането на Фонда за гарантиране на влоговете, заради което тръгна спешна процедура за приемане на законови промени, позволяващи назначаването му. Текстовете ще бъдат разгледани по-късно днес от парламентарната комисия по бюджет и финанси.

Становището на "Бромак" е изпратено до президента Росен Плевнелиев, премиера Бойко Борисов, ръководителите на парламентарните групи в Народното събрание, председателя на временната анкетна комисия към парламента, която разследва случая КТБ, омбудсмана, управителя на БНБ Иван Искров, Висшия съдебен съвет, главния прокурор Сотир Цацаров, министъра на правосъдието, посланиците на държавите от ЕС в България, както и до еврокомисаря по правосъдието Вера Юрова.

Мажоритарният акционер в банката подчертава, че промените в закона не са съобразени с основните изисквания на Закона за нормативните актове, които повеляват публично публикуване на текстовете, обществено обсъждане и съгласуване със заинтересованите орани и лица, както и подготовката на доклад с мотивите за приемането на промените, целите им и очакваното въздействие.

В писмото се посочва, че приемането на законопроект за временен синдик в КТБ противоречи и на Конституцията на България. Първо – не е приключило делото във Върховния административен съд, което „Бромак“ и Фонда на Оман заведоха срещу решението на БНБ да обяви банката в несъстоятелност. В писмото се посочва, че се оказва „пряко и неправомерно въздействие от страна на изпълнителната и законодателната власт спрямо съдебната власт, като ѝ се оказва натиск по какъв начин да постанови окончателното си съдебно решение по спора за отнемане на лиценза на КТБ – да е бързо и в полза на българската държава, която има да си събира пари от КТБ“.

В становището се подчертава, че квесторите в банката имат законови правомощия за съхраняване на имуществото ѝ. Поставя се и под въпрос независимостта на временния синдик предвид факта, че той се предлага от Фонда за гарантиране на влоговете в банките – най-големият кредитор на КТБ.

Регламентирането на временен синдик в производството по неприключил специален надзор на КТБ е и в драстично противоречие с правото на Европейския съюз, посочва се в становището на „Бромак“. В цитирана от дружеството евродиректива не е предвидена възможността орган на несъстоятелността да участва в процедура преди откриването на процедура по несъстоятелност.

Компанията открива и несъотвествие на предложението за временен синдик с евродирективите за окончателността на сетълмента в платежните системи и за оздравяване и ликвидация на кредитните институции. Акционерът в КТБ се опасява също така, че се изземват функциите на съда и на БНБ, заради което е възможна и наказателна процедура от европейските власти.

Всичко по казуса КТБ можете да проследите тук

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:19 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 9 години
Ми да не е синдик да е *** инкасатор , само да нулира всички тарикатски сделки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още