IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евроинс Иншурънс Груп придобива гръцко поделение на Credit Agricole

Транзакцията се очаква да бъде финализирана през последното тримесечие на годината

09:40 | 20.07.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Евроинс Иншурънс Груп придобива гръцко поделение на Credit Agricole

Евроинс Иншурънс Груп (ЕИГ) е постигнала споразумение за придобиването на дъщерната на Credit Agricole животозастрахователна компания, базирана в Гърция, съобщи компанията. Транзакцията е предмет на съответните регулаторни одобрения и се очаква да бъде финализирана през последното тримесечие на 2015 година.

Crédit Agricole Life е сред значимите компании в сегмента на животозастраховането в Гърция и развива дейност в страната от 2001 г., откогато непрекъснато увеличава пазарния си дял. Финансовите активи на дружеството надхвърлят 500 млн. евро като повечето са инвестирани в ценни книжа извън страната.  

С придобиването на гръцкото дружество "Евроинс Иншурънс Груп" ще разшири дейността си в Гърция, където стъпи още през август 2014 г., ще увеличи обема на животозастрахователния си бизнес и ще затвърди позицията си на водеща застрахователна група в Централна и Югоизточна Европа. Към момента компанията развива бизнес в общо седем страни в региона, в които обслужва над 2 млн. клиенти. В България, Румъния, Македония, Гърция и Украйна, ЕИГ притежава свои дъщерни дружества, а в Чехия и Словакия работи чрез клонове. Годишните приходи от застрахователни премии в групата се очаква да надхвърлят 350 млн. евро през следващата година. 

„С придобиването на Crédit Agricole Life "Евроинс иншурънс груп" разширява бизнеса си в Югоизточна Европа и затвърждава водещите си позиции в застрахователния сектор в региона. Сделката за Crédit Agricole Life е изключително изгодна за акционерите на "Еврохолд България". Възползвахме се от несигурната икономическа ситуация в Гърция и изтеглянето на големи европейски финансови групи от пазара, като придобихме компания с добре разработен бизнес, при изгодни за нас условия. Животозастрахователните продукти в страната са все по-предпочитани като възможност за спестяване от потребителите на финансови услуги, заради високата сигурност, която предоставят, особено предвид кризисната ситуация при гръцките банки. Отделно, застрахователното проникване в Гърция, по подобие на това в България и останалите страни в Централна и Източна Европа, е в пъти по-ниско от нивото в Западна Европа. Това предполага добри възможности за растеж на застрахователния ни бизнес през следващите години, когато гръцката икономика неминуемо ще започне да се възстановява”, коментира Асен Христов, председател на надзорния съвет на "Еврохолд България", която е мажоритарен собственик на ЕИГ.

Евроинс Иншурънс Груп е една от най-големите независими застрахователни групи в региона на ЦИЕ. Компанията има приблизително 7% пазарен дял в България, Румъния и Македония и над 1 200 служители. От 2014 г. компанията започна дейност в Гърция и като част от стратегията си за експанзия през февруари т.г. ЕИГ придоби ХДИ България и Украйна от базираната в Германия Talanx International. Преди това ЕИГ придоби дружествата за животозастраховане и общо застраховане на холандската Achmea в България, които работеха с марка "Интерамерикан", както и бизнеса на QBE в България и Румъния

За първото полугодие Евроинс Иншурънс Груп отчита 54% ръст на годишна база в премийния приход до 116 млн. евро, като при Евроинс Румъния има ръст от 62% до 79,162 млн. евро, а при Евроинс България - повишение от 48% до 31,513 млн. евро.

ЕИГ  отчита ръст от 8,6% на премийния си приход през юни на годишна база до 15,982 млн. евро. При Евроинс Румъния има годишен ръст от 28% за шестия месец на годината до 10,995 млн. евро, докато при Евроинс България има спад от 26% до 3,933 млн. евро. 

Свързани компании:

Еврохолд България АД(EUBG)

ЗД Евроинс АД(5IC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:20 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 6
toto
преди 8 години
голяма придобивка няма що!да вземат да купят и банка Виктория (агрикол) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още