IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евроинс Иншурънс Груп придобива HDI България и HDI Украйна от немската Talanx

Двете компании са имали общ премиен приход от 28 млн. евро и EBIT от 1 млн. евро през 2013 г.

10:14 | 20.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Евроинс Иншурънс Груп придобива HDI България и HDI Украйна от немската Talanx

Евроинс Иншурънс Груп (ЕИГ) e подписала договори с базираната в Хановер Talanx International* за придобиване на българския и украинския й бизнес, съответно HDI Застраховане и HDI Strakhuvannya, съобщиха от компанията майка Еврохолд чрез Бюлетин Investor.bg

Брутният премиен приход на двете компании, предмет на сделката, възлиза на 13 милиона евро (2013 г.) за българската и 16 милиона евро (2013 г.) за украинската компания. Общата печалба преди лихви и данъци (EBIT) на двете компании е в размер на около 1 милион евро за 2013 година.

Трансакцията е предмет на регулаторни одобрения в двете страни и се очаква да бъде финализирана през второто тримесечие на 2015 година. Придобиването на HDI България и Украйна е в изпълнение на стратегията на ЕИГ за експанзия и укрепване на позицията й на една от водещите компании на застрахователния пазар в региона на ЦИЕ. 

Евроинс Иншурънс Груп има приблизително 7% пазарен дял в България, Румъния и Македония и над 1 100 служители. От 2014 г. компанията започна дейност в Гърция като част от стратегията си за експанзия. 

Сделката е естествено продължение на вече реализираните през 2013 г. успешни придобивания на Interamerican България и бизнеса на QBE в България и Румъния. След придобиването ЕИГ ще оперира в 5 държави, като годишните й приходи от застрахователни премии ще надхвърлят 200 милиона евро, се казва в съобщението.

Като част от транзакцията, настоящият и дългогодишен изпълнителен директор на HDI България, г-н Петър Аврамов, ще се присъедини към екипа на Евроинс България като главен изпълнителен директор на компанията. Тази номинация ще осигури плавен преход на процеса по сливането на двете компании, се казва още там.

Наскоро стана ясно, че в края на миналата година ЕИГ е издала облигации за 10 млн. евро при над 13% годишна лихва. Книжата са 6 годишни, като лихвата може да падне до около 9,75%, след като Еврохолд стане гарант по тях.


* Talanx e третата по големина компания в Германия и седмата в Европа с премиен приход от 28,1 млрд. евро (2013 г.) и повече от 21.500 служители. Базираната в Хановер Група оперира в около 150 държави. Talanx работи като доставчик на различни марки с фокус върху B2B застраховането. Марките в Групата включват HDI, глобалния индустриален застраховател HDI-Gerling, Hanover Re - един от водещите презастрахователи в света, Targo Versicherungen, PB Versicherungen и Neue Leben – всичките специализирани в банковото застраховане, както и Ampega – доставчик на финансови услуги.

С придобиването на TU Europa и TUiR Warta S.A. Полша вече е вторият основен пазар за Talanx. Рейтинговата агенция Standard & Poor’s присъди на Talanx Primary Group рейтинг за финансова стабилност А+/стабилна перспектива и на Hannover Re Group АА-/много стабилна перспектива. Talanx AG е листната на Франкфуртската фондова борса, участва в MDAX, също така е листната на фондовите борси в Хановер и Варшава.

Свързани компании:

Еврохолд България АД(EUBG)

ЗД Евроинс АД(5IC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още