IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Резервът на Фонда за компенсиране на инвеститорите достигна 14,6 млн. лв.

Задействана е процедура по изплащане на компенсации на клиентите на инвестиционен посредник Позитива АД

08:12 | 10.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Към края на юни 2017 г. наличният във Фонда за компенсиране на инвеститорите (ФКИ) резерв за компенсации е 14,67 млн. лв. Той е резултат от събраните вноски и доходите от инвестициите на фонда, съобщиха за Investor.bg от ФКИ.

Оттам обявиха още, че е задействана процедура по изплащане на компенсации на клиентите на инвестиционен посредник на Позитива АД. До стартиране на механизма се стигна след като на 23 юни Комисията за финансов надзор (КФН) отне лиценза за извършване на дейност като инвестиционен посредник на дружеството поради трайно влошено финансово състояние, лоша капиталова адекватност и извършени нарушения.

Компенсацията, която осигурява фондът на всеки клиент на инвестиционния посредник, е в размер на 90% от стойността на вземането, но не повече от 40 хил. лв. и се изплаща в случаите, когато посредникът не е в състояние да възстанови клиентските активи, съобщиха за Investor.bg от ФКИ. 

С решение на КФН са определени двама квестори на Позитива АД, които за периода до 23 септември ще разглеждат искания на клиенти на посредника за невърнати активи.

Управителния съвет на фонда е избрал за обслужваща банка Алианц Банк България АД, чрез която да се осъществяват плащанията на компенсации.

Исканията за изплащане на компенсации се предявяват писмено пред ФКИ в срок една година,  считано от 3 юли 2017 г.

Допълнителна информация относно сроковете и процедурата по изплащане на компенсации може да откриете и на интернет страницата на фонда.

Случаят с Позитива АД е третият след тези със Статус Инвест АД и КТБ АД, при който фондът задейства процедурата по изплащане на компенсации.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още