IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Такев: За повече IPO-та е необходимо да създадем правилната екосистема

Работи се за прекъсване на безвремието, в което се намира капиталовият пазар, твърди изпълнителният директор на БФБ

08:16 | 27.12.18 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Иван Такев, изпълнителен директор на БФБ. <em>Снимка: БФБ</em></p>

Иван Такев, изпълнителен директор на БФБ. Снимка: БФБ

- По какви проекти работите в момента и на какъв етап са те?

На финалната права е пазарът ни за растеж на малки и средни предприятия. Това е специален вид място за търговия, насочено именно към по-малки компании, което да се явява междинно звено преди същинското листване на регулиран пазар. Дефинирани в MiFID II, подобни пазари се очаква да дадат определени предимства на малките и средни компании от вида на облекчено разкриване на информация, набиране на капитал въз основа на т.нар. Европейски проспект за растеж до определен размер, както и леко облекчаване на режима на Регламента срещу пазарните злоупотреби. В рамките на пазара на растеж ще бъде възможно и набирането на капитал до 1 млн. евро без проспект, но въз основа на правилата на БФБ за разкриване на информация, приложими при подобни случаи. Като примери за подобни пазари обикновено в публичното пространство се привеждат полският NewConnect и румънският AeRO, но такива всъщност съществуват в почти всички европейски страни, макар и с различен успех.  Причината защо в България това се случва толкова късно е съществуващият доскоро максимален праг на капитала, който може да бъде набран без проспект, фиксиран на 100 хил. евро. Очевидно е, че подобен нисък праг изцяло обезсмисляше създаването на такава платформа.

Планираме активно партньорство с програмата ELITE на London Stock Exchange Group, която представлява платформа за изграждане на капацитет на средни по размер непублични компании, както и мрежа от частни инвеститори

Отделно от горното, планираме активно партньорство с програмата ELITE на London Stock Exchange Group, която представлява платформа за изграждане на капацитет на средни по размер непублични компании, както и мрежа от частни инвеститори. Програмата има силна практическа насоченост и е от значителна полза за частния бизнес по отношение на оптимизиране на почти всеки аспект от дейността: идентифициране на силните и слабите страни, правилното формулиране на стратегията за развитие, финансов мениджмънт, корпоративно управление, бизнес-планиране и т.н.  Както споменах по-рано, целта ни тук е да бъдем по-активно ангажирани със създаването на правилните условия за правене на бизнес в България без да търсим каквато и да е директна материална изгода за нас.

Всъщност, чрез създаването на пазара за растеж и партньорството си с ELITE (които в своята същност дават достъп на компании до private equity капитали), се опитваме да се позиционираме, директно или чрез партньорство, по цялата верига от възможности за дялово финансиране. Непокрито остава единствено колективното финансиране (т.нар. crowdfunding), но и в тази посока имаме определени планове, които в някаква степен зависят от регулаторната среда и потенциалните ни партньори. И макар усилията ни в по-голямата част от веригата няма да могат да бъдат финансово овъзмездени, доколкото малките и средни компании не могат да бъдат основа за функционирането на сложна и силно регулирана инфраструктура, каквато е фондовата борса, то предприемането на подобни стъпки за изграждането на качествено по-добра бизнес среда в България е начинът, по който борсата може да се превърне в по-ефективен механизъм за финансиране, макар в по-дългосрочен план.

Очаквам още една година, изпълнена с предизвикателства, но и с положителни събития.
Отделно от горното, оставаме ангажирани към финализирането на международния ни пазар, в който инвестирахме много време и средства, но който беше силно забавен поради твърде бавните действия на контрагентите ни. Все пак, надявам се той да се материализира в началото на 2019 г., доколкото в момента се намираме във фаза на тестове.

И не на последно място, оставаме ангажирани към регионалната платформа SEE Link, спрямо която ще бъдат предприети действия за поетапна пост-трейдинг интеграция чрез посредничеството на глобален попечител на ценни книжа, даващ алтернативна възможност за сетълмент между по-голяма част от пазарите от платформата.

Паралелно с това, очаква се старт и на нов проект, финансиран от Европейската банка за възстановяване  и развитие, целящ осигуряването на покритие от финансови анализатори на компании от региона. По този начин би бил адресиран още един присъщ проблем, а именно  - слабата разпознаваемост на листнатите компании отвъд пределите на местните за тях пазари.

- Вашата прогноза за 2019 г. за българския капиталов пазар?

Очаквам още една година, изпълнена с предизвикателства, но и с положителни събития. Вярвам, че ще видим още интересни IPO-та и в това отношение бих искал да благодаря на колегите от сектора, които работят по тях. Надявам се, че ще успеем да съберем достатъчно подкрепа в усилията си да сме от полза на частния бизнес в България чрез инициативите, за които споменах, както и за налагането на стандартите за добро корпоративно управление. Само така ще можем да прекъснем безвремието, в което се намираме и дадем своя принос в изграждането на далеч по-ефективен капиталов пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 2
redcretin
преди 5 години
Такев за пари ще язди и умряла костенурка :)БФБ се загрижили за ИПО-та хахахаха, то обороти няма, един менте фонд на Никито Салама похарчи малко от парите на пенсионните фондове - и това и беше на "борсата" за цялата година :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
vankel
преди 5 години
Ако усетиш че яздиш умрял кон - слез от него !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още