IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Николай Мартинов: Най-добрата инвестиция е комбинация от иновации и растеж

Има пет сектора, в които се очаква бърз растеж и това са финтех, роботика, големите масиви от данни, киберсигурност и прецизна медицина, смята инвеститорът

16:02 | 29.11.19 г.
Автор - снимка
Редактор
Николай Мартинов: Най-добрата инвестиция е комбинация от иновации и растеж

„Най-добрата инвестиция е комбинация между иновации и растеж“, заяви Николай Мартинов, основател и управляващ партньор в Импетус Капитал по време на Investor Finance Forum. Такива инвестиции правят алтернативните фондове, които търсят двуцифрен годишен ръст. Обратното е инвестиции в съхранение на капитала, като например депозити, пенсионни фондове, консервативни договорни фондове, злато и други, където са вложени 70 млрд. лв. само в България. За сметка на това инвестициите в нови компании са малки.

„В миналото под иновации се е разбирало патенти, разработване и развитие (R&D), но новото разбиране за иновации е, че такива има там, където има венчърна активност и нови компании, отделени от големите компании. Друго ново разбиране е постигане на неколкоркатно подобрение на полезността на даден продукт. И България се превръща в един от хъбовете на технологичните компании“, смята Мартинов.

„Висок темп на растеж се очаква в пет области, като това са финтех, роботика, анализ на големи масиви от данни, киберсигурност и прецизна медицина, смята инвеститорът. Там се очаква ръст с между 15 и 48% годишно. Ние от Импетус Капитал сме инвестирали в поне 5 такива компании“, сподели Мартинов.

„В България инвестициите в подобни компнии са 16 пъти по-малко от средното в Европа, има не повече от 2-3 компании, които инвестират тук, затова мисля че потенциалът е голям. Най-важното е, че възвращаемостта от подобни инвестиции е много по-висока от тази на борсовите компании и от облигациите“, обобщи инвеститорът.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още