IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българската борса в капана на коронакризата

Кои ще пострадат най-много и кои ще са най-слабо засегнати? Какво предстои - вижте мненията на анализаторите

08:16 | 03.04.20 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Николов счита теорията за рязък спад и "V"-образно излизане на пазарите на нивата отпреди две седмици за напълно несъстоятелна. По думите му дори и без негативните очаквания за икономиките до края на 2020 г. и следващата година чуждите водещи индекси като DAX, DOW, S&P, FTSE и други достигнаха за последните 5-6 години нива и коефициенти, нечувани от десетилетия, като за пример текущо P/E 23-24, и positive P/E или прогнозно в следващата една година отново 23-24.

„Следва да отбележим, че дори и в тези времена водещият български индекс SOFIX не е надскачал коефициент P/E над 15-16 поради ниска ликвидност на пазара и някои други фактори“, пояснява още той.

„Все още, в нито един управленски антикризисен документ или дискусия, БФБ и целият небанков финансов сектор не присъстват дори като упоменаване. Изключение прави облекчението от страна на КФН за отлагане публикуването на годишните финансови отчети на емитентите, с което е редно те да не злоупотребят, защото може да отложат с до 3 месеца и годишните им ОСА, очаквани с надежда от инвеститорите за евентуални решения за разпределяне на дивидент“, пояснява инвестиционният мениджър Ангел Диков.

Отказ от дивиденти?

И на този фон компаниите от групата на „Стара планина холд“ вече свикаха събрания с точка за дивиденти. Дали обаче те ще бъдат гласувани?

„Опасявам се, че въпреки поставянето в дневния ред на ОСА точка за гласуване на дивидент, то до провеждането на тези събрания мажоритарният собственик ще премисли решението си поради предстоящи тежки месеци за българския бизнес климат. Нещо повече, очаквам именно дружества от сектора на индустриалното производство да са едни от най-засегнатите и поради тази причина дружества като „Стара Планина“ е възможно да се откажат от първоначалните си планове за изплащане на дивиденти и това би било логично“, казва Стоян Николов.

Според Натали Илчева акционерите (двата холдинга, които държат най-голям дял от капитала в компаниите), може да предпочетат да гласуват против дивидентите или да получат доста по-малка сума. Така те ще оставят повечето от натрупаната печалба за резерв в компаниите, с което те да рестартират дейността си и по-бързо да се възстановят.

Губещи и печеливши

Ангел Диков разделя най-условно на 3 групи компаниите на БФБ по отношение на потенциалната им дивидентна политика през тази година, като се изключат АДСИЦ, които задължително трябва да разпределят поне 90% от печалбата си като дивидент.



Първите според него са тези с генерирана загуба за 2019 г. и тези със силно ограничена дейност в следствие на извънредното положение у нас. „Те просто няма логика да разпределят дивидент, дори и да имат неразпределена печалба от предходни години и наличен паричен ресурс за това, защото е по-важното да го използват като буфер и за оцеляване в кризата“, казва той.

Във втората група той класифицира, които имат несъществени проблеми и рискове заради кризата, но имат неразпределен през годините значителен финансов резултат и редовно са разпределяли дивидент.

„За тях ще е добре, стига да нямат негативни очаквания и рискове, да запазят дивидентната си политика и така да привлекат инвеститори с това, че показват постоянна дивидентна политика и при добра дивидентна доходност, ако акциите им са били под силен натиск покрай масовата паника“.

Диков поставя в третата група компаниите, които изрично обявиха, че не изпитват затруднения покрай ограниченията, а някои дори ще отбележат ръстове на финансовите си резултати. За тях според него ще е изключително добър допълнителен сигнал за стабилност към инвеститорите, ако разпределят печалбата с миноритарните акционери, а още по-добър сигнал ще е и разпределението на полугодишен дивидент за 2020 през есента.

Последна актуализация: 01:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
Императорът
преди 4 години
Като цяло дивидентът на моите компании не ме притеснява. С интерес например чакам поредният отчет на Жабокът, за да видя колко пари е направил в кризата - щото това е кризисна компания. Другите ми компании са основно АДСИЦ или хапчеви. Но това за Р/Е ме хвърли в шашинг - наистина ли този анализатор вярва, че българските компании - и то от Софикс - за по-подценени от европейските? Чудно - защо тогава дивидентната ми доходност от акции на компании от FTSE100 е около и над 6%, а дивидентната доходност на Софикс е процент и нещо? И във Франция и в Германия доходността е по-висока, ако не броим големите данъци там.Другият вариант е аз много да съм надобрял в избора на компании - не знам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
be_google
преди 4 години
Абе някои хора май са в депересия от седени вщъки и нищоправене!!!ЧАШАТА е наполовина ПЪЛНА или ПРАЗНА!?! Впърос на гледна т. Тлокова сделки и оборот и то за повече от 1-2 поредни дни не имало от 2006-2007ма... НЕКА ПРОДЪЛЖИ! Това , че щатите им се спихнаха триолнните шитова не значи че тука трябва всичко да е по 20 стинки! не е препоръка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още