IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българската борса в капана на коронакризата

Кои ще пострадат най-много и кои ще са най-слабо засегнати? Какво предстои - вижте мненията на анализаторите

08:16 | 03.04.20 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

„За всичките три групи компании, чиито акции са отбелязали значителни понижения и се търгуват при атрактивни съотношения, може да се стартират обратни изкупувания на акции или покупки от мениджъри или мажоритари, което също ще е добър сигнал към инвеститорите“, казва специалистът.

Резкият спад в цените на акциите както в регионален, така и в глобален мащаб засегна всички компании.

За Диков най-засегнати ще са компаниите от секторите с пълни ограничения за дейността, от които на БФБ са представени тези в туризма. Все пак той отчита, че летния туристическият сезон все още не е започнал и има надежда за приличен изход за тях.

Освен това той напомня, че компаниите от туризма, представени на БФБ, имат солидни ДМА и резерви, могат да ограничат разходите си, да освободят сезонно наемания персонал и нямат прекомерна задлъжнялост, като дори при почти нулев сезон това според него няма да е фатално.

Рискове според него има и пред компаниите от финансовия сектор, но те зависят от продължителността на ограничителните мерки и икономико-социалното измерение на ограничителните мерки, което не е измеримо към момента. „Следващата засегната група са предприятията с висок процент на продажби в най-засегнатите от вируса и мерките държави и сектори в ЕС. При тях измеренията и рисковете също не могат да бъдат изчислени към момента. Същото се отнася и при АДСИЦ, инвестиращи в недвижими имоти, различни от земеделска земя“, пояснява той.

„Това, което можем да очакваме, е тези компании, които работят в секторите на фармацията и хранително-вкусовата промишленост, да се възстановят по-бързо. Основен фактор също така ще бъдат и финансовите стимули, които ще се гласуват както на местно, така и на регионално (ЕС) ниво. Шокът от карантината ще е огромен и е много рано да се говори за печалби и загуби. Но тези компании, които имат резерви и не са задлъжнели вече сериозно, ще имат предимство в по-дълъг план. Те ще успеят да се адаптират към новата икономическа реалност“, казва Натали Илчева.

Според нея сред най-засегнатите ще са туристическите компании, както и компаниите, опериращи в индустриалния сектор, директно свързаните с вносни суровини от силно засегнати от Covid-19 държави, както и изнасящи за сектори, които бяха негативно повлияни от кризата с пандемията (например автомобилните производители).

В групата на засегнатите Стоян Николов включва дружества, свързани с производство и износ на стоки за и извън ЕС. Според него за тях е вероятно да имат огромен спад в поръчките и да се окажат в тежко положение до края на тази година. „Предполагам, че най-малко засегнати ще са дружества от хранително-вкусовия сектор, някои дружества от комунално-битовия сектор, електроразпределителните дружества, IT компании“, казва специалистът.

И все пак – има ли шанс за светлина в тунела на „Три уши“? Според Ангел Диков надеждата да се случи по-бързо повишение на индексите е свързана с максимално бързата комбинация на максимален брой от следните фактори: по-скорошно разрешение на здравния проблем с коронавируса; мерки от страна на правителството и КФН за стимулиране и използването по време на криза на възможностите и потенциала на БФБ и небанковия сектор; стимулираща запазването на досегашните и привличането на нови инвестиции политика от страна на емитентите.

По думите му стимулиращ пазара елемент може да бъде използването от държавата и големите общини на БФБ като място за финансиране на проекти, на частична или цялостна продажба на предприятия , имоти и земи - по прозрачен начин и по пазарни цени, а също така и попълването на държавния резерв в кризисно време и при очакван дефицит.

„Също така, на БФБ може да бъде генериран ресурс най-вече от институционални местни и чуждестранни инвеститори за осъществяване на големи държавни инвестиционни и инфраструктурни обекти, такива финансиращи здравеопазването и болничната помощ, като може да се използват и публично-частни партньорства с емисии акции или финансиране чрез различни по вид облигации“, казва специалистът.

И още нещо: По думите му, съвместно с ББР, могат да бъдат финансирани, подобно на вече използваната на БФБ ваучерна програма, стартъп компании и програми за иновации, а също така и развойна и инвестиционна дейност на съществуващи компании.   

Мненията са с аналитичен характер и не са препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
Императорът
преди 4 години
Като цяло дивидентът на моите компании не ме притеснява. С интерес например чакам поредният отчет на Жабокът, за да видя колко пари е направил в кризата - щото това е кризисна компания. Другите ми компании са основно АДСИЦ или хапчеви. Но това за Р/Е ме хвърли в шашинг - наистина ли този анализатор вярва, че българските компании - и то от Софикс - за по-подценени от европейските? Чудно - защо тогава дивидентната ми доходност от акции на компании от FTSE100 е около и над 6%, а дивидентната доходност на Софикс е процент и нещо? И във Франция и в Германия доходността е по-висока, ако не броим големите данъци там.Другият вариант е аз много да съм надобрял в избора на компании - не знам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
be_google
преди 4 години
Абе някои хора май са в депересия от седени вщъки и нищоправене!!!ЧАШАТА е наполовина ПЪЛНА или ПРАЗНА!?! Впърос на гледна т. Тлокова сделки и оборот и то за повече от 1-2 поредни дни не имало от 2006-2007ма... НЕКА ПРОДЪЛЖИ! Това , че щатите им се спихнаха триолнните шитова не значи че тука трябва всичко да е по 20 стинки! не е препоръка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още