IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БФБ спря търговия заради повреда в системата Xetra T7

Причина за затруднената търговия е технически срив, съобщиха от Франкфуртския борсов регулатор

12:19 | 14.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investro Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investro Media Group

Търговията на Българската фондова борса е временно преустановена заради прекъсване на услугата на търговската система Xetra Т7 във Франкфурт.

„Стойностите на индексите, изчислявани от БФБ, след 10:27 ч. са непроменени поради липса на сключени борсови сделки. След възстановяване на търговската сесия стойностите на индексите ще се актуализират в съответствие със сключените сделки“, се казва в съобщение, публикувано на сайта на БФБ.

Франкфуртският борсов регулатор от своя страна съобщава, че причина за затруднената търговия на германската фондова борса е технологичен срив. Части от системата за търговия на Xetra са повредени, съобщават още от оператора.

Към 10:27 ч. индексите на родната борса бележеха стабилни ръстове. Бенчмаркът на сините чипове SOFIX прибавя малко над 2%. От своя страна широкият измерител BGBX40 се увеличава с 1,82% като същото е повишението и при равнопретегления BGTR30, а секторният BGREIT се придвижи във възходяща посока с 0,13%.

В Германия водещият бенчмарк Dax също расте - с 1,1 на сто до 10 675 пункта. Но само 20 минути след началото на сесията във Франкфурт търговията бе преустановена. Операторът работи над отстраняването на проблема.

Xetra е търговска система, която се оперира от Deutsche Börse. Платформата е в експлоатация от 1997 г.

В средата на миналата година БФБ внедри и пусна най-новото поколение технологична архитектура на Deutsche Börse - Т7.

При старта ѝ през юни обаче се стигна също до технологични проблеми, като достъп до търговията в началото имаха само брокерите, но не и клиентите на платформите към посредниците.

Освен БФБ и редица други борси в Европа разчитат на германското решение - малтийската фондова борса въведе Т7 през март 2019 г. В допълнение към борсата Eurex, борсата във Франкфурт и европейската енергийнаборса (EEX) също разчитат на T7; борсите във Виена и Шанхайската са базирани на технологии, разработени от Deutsche Börse. Борсите в Будапеща, Любляна, Прага,Валета и Загреб използват инфраструктурата на DBAG от години. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още