IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Доверие ОХ" върнa в устава опция за увеличение на капитала с до 100 млн. лв.

Такава клауза имаше до 24 юни 2016 г., но изтече

09:04 | 18.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Moldindconbank</em></p>

Снимка: Moldindconbank

Акционерите на „Доверие обединен холдинг“ АД гласуваха за промяна в устава, която позволява увеличение на капитала с до 100 млн. лв. в рамките на 5 години от вписване на решението в Търговския регистър.

Предложението е гласувано на общо събрание на акционерите на 15 януари 2021 г. Протоколът е обявен чрез „Българска фондова борса“ АД.

Такава клауза имаше от 24 юни 2011 г. до 24 юни 2016 г., но изтече.

Промяната в устава е с цел удобство и бързина на действията на Управителния съвет. Той ще може да стартира увеличение на капитала по-бързо, без да чака свикване на общо събрание и вписване на решенията му в Търговския регистър, което общо отнема около 45 дни.

До 100 млн. лв. реално означава до 100 млн. акции. В момента „ДОХ“ АД има 18 736 099 издадени акции. Затова увеличението на броя акции може да е над 6 пъти, но обикновено тези опции се залагат с голям толеранс и не издават конкретните намерения.

Последната цена на акция е 4,47 лв. и ако хипотетичното увеличение се извърши по нея, общата стойност на увеличението би достигнала 447 млн. лв.

Предпоставките за тази точка в устава е придобиването на банка в Молдова, което значително увеличи баланса на „Доверие обединен холдинг“ АД.

Неконсолидираните активи достигнаха 96,6 млн. лв. при собствен капитал от 38 млн. лв. и привлечен капитал от близо 60 млн. лв. Консолидираните активи достигнаха 2,2 млрд. лв., основно поради молдовската банка „Moldindconbank” S.A.

Нетната консолидирана печалба на „Доверие обединен холдинг“ се увеличи над четири пъти на годишна база до 15,5 млн. лв. за деветмесечието на 2020 г.

Възможно е опцията по увеличение на капитала отново да изтече, без да бъде използвана, възможно е и да бъде реализирана частично.

Освен банката в Молдова, основните активи на холдинга са франчайзът за магазините „Мосю Бриколаж“ в България, също така МБАЛ „Доверие“, ЗОФ „Медико 21“ и ОЗОФ „Доверие“.

Акциите на дружеството поевтиняват със 17% в последните 12 месеца до 4,47 лв. за брой и 84 млн. лв. пазарна капитализация. За последните 3 месеца обаче има ръст с 38%.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава една акция в капитала на дружеството.

Свързани компании:

Доверие Обединен Холдинг АД(DUH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още