IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хр. Христов: В HR за 4 години увеличихме инвестирания капитал 3,5 пъти

На 15 декември ще се предложат нови акции за около 1,5 млн. лв. и ако има презаписване, на 16 декември ще се предложат съществуващи акции за около 1 млн. лв.

08:42 | 14.12.21 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Христо Христов, създател на Ейч Ар Кепитъл АД. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Христо Христов, създател на Ейч Ар Кепитъл АД. Снимка: Личен архив

Христо Христов е основател на HR Capital, партньор във фонда Eleven и главен изпълнителен директор на "Дарик". С него говорим за предлагането на HR Capital, предизвикателствата пред стартъп средата и бъдещите планове за разрастване. Завършил е специалност „Право“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, но пътят му го отвежда в друга посока. Христо Христов има опит като журналист в Дарик Радио, както и BBC London. Професионалният му опит включва и участие в стартъп проекти в областта на финансите.

Г-н Христов, HR Capital възнамерява да привлече около 1,5 млн. лв. Какъв дял от компанията ще придобият инвеститорите при пълно записване?

Планираме да наберем близо 1,5 млн. лв. с опция за допълнителни близо 1 млн. лв. чрез първично публично предлагане на пазара на растеж на Българска фондова борса (БФБ) – BEAM.

HR Capital ще предложи на инвеститорите 330 000 броя безналични, поименни, свободнопрехвърляеми акции клас „А“, при емисионна стойност на всяка акция от 4.48 лв. Датата на провеждане на IPO аукциона на борсата е 15 декември, като методът на провеждане ще е на принципа на “най-големия остатък”, където в случай на по-голям интерес и презаписване акциите ще се разпределят пропорционално между всички инвеститори. В тази ситуация е предвидена и така наречената “greenshoe” опция, в която при презаписване от над 1.5 пъти един от акционерите ще предложи допълнителни до 220 000 съществуващи обикновени акции на същата емисионна цена на втория ден от предлагането. Водещ мениджър по предлагането е ИП КАРОЛ АД.

При допускане, че всичките 330 000 нови акции от емисията бъдат записани от миноритарни акционери, то делът на свободно търувани акции ще достигне 10,86% от новорегистрирания капитал на дружеството. При реализиране на емисията при минимален праг на успешност от 223 215 броя нови акции делът на свободно търгувани акции ще достигне 7,615% от новия капитал.

При допускане, че всички допълнително предложени 220 000 акции от акционера „Уеб Финанс" ЕООД (ЕИК 175323417) ще бъдат закупени от миноритарни акционери заедно с 330 000 броя нови акции, то делът на свободно търгувани акции ще достигне 18,11%.

Какво е балансовото число на компанията, печалбата преди преоценки, печалбата след преоценки, има ли приходи?

В резултат от намерението на HR Capital за допускане на ценни книжа до търговия на пазара за растеж BEAM, от което произлиза и задължението за по-прозрачно отчитане пред бъдещите инвеститори, междинните финансови отчети към юни 2021 г. и септември 2021 г. са изготвени съгласно Международните стандарти за финансово отчитане (МСФО). Годишните отчети за 2018, 2019 и 2020 г. са изготвени и представени съгласно Националните счетоводни стандарти (НСС) като отчетите за финансова позиция за съответните периоди са надлежно приравнени с Международните стандарти за финансово отчитане с цел по-адекватно сравнение. Отчетът към 30.06.2021 г. е първият финансов отчет на Дружеството по МСФО.

Основните промени, произлизащи от гореизложеното, се състоят в следното:
- В резултат от промяната в отчитането на финансовите активи на баланса на Дружеството и като следствие от факта, че повечето му инвестиции бележат ръст в стойността си на база на тяхната цена Дружеството отчита приходи от преоценка на активите си в резултат от преминаването към МСФО;
- В резултат от нарастването на стойността на финансовите активи на Емитента, Дружеството отчита положителен нетен резултат и увеличение в стойността на собствения си капитал както и нарастващи пасиви по отсрочени данъци, тъй като все още няма осъществен изход от нито една инвестиция в портфейла;
- Финансовите активи на Емитента подлежат на редовна преоценка според изискванията на МСФО.

За 2020 г. Ейч Ар Кепитъл АД отчита нетна загуба след данъци в размер на 12 хил. лв. След преоценката на финансовите му активи по справедлива стойност към 30.09.2021 г. Дружеството отчита печалба в размер на 3,554 млн. лв.

Балансовото число на компанията преди преоценки може да се види в отчета от 2020 год. по НСС, а именно – 2,953 млн. лв.

Основната част от приходите на Емитента се формира от положителната преоценка на финансовите му активи. Дружеството отчита и редовни приходи от дивиденти – 169 хил.лв. към 30.09.2021г., които са с произход дъщерното предприятия Агригейт Медия ООД, както вече и от фонда Endeavor Catalyst.

Едно от участията ви в е в „Биодит“ АД, която е позната от пазара BEAM. Какви са обаче данните на другите компании, например на ebag.bg, на agri.bg?

HR Capital инвестира в eBag през 2018 г., като тогава приходите, които компанията реализираше, бяха много слаби. Веднага след като HR Capital инвестира в eBag, фондът Eleven и още едни ангелски инвеститори също се включиха в тази инвестиция, но ние сме първият външен инвеститор в eBag. Аз съм част и от Борда на компанията, така че активно участвам в стратегията за развитието ѝ.

Това, което изстреля инвестицията, въпреки че и преди това растеше с по 100% на година, беше COVID-19, когато магазините затвориха.

В наши дни има сигурно 100 компании, които се опитват да правят това, което eBag прави. Това е може би моментът, в който разбираш, че си много успешен - когато имаш поне 10 такива, които се опитват да ти копират модела, значи си най-успешният. Това, което е важно, е да си пазарният лидер, когато се формира този нов пазар.

Друг момент, в който разбрахме, че сме на прав път, е когато Rohlík дойдоха и казаха, че искат да инвестират при нас. Чешкият лидер на пазара Rohlík е онлайн супермаркет, който отвори и в Унгария, Австрия, Германия. Те са компания – „еднорог“ от тази година. А когато „еднорог“ инвестира при теб и дойде със своя частен самолет да те види, значи има „нещо“ в това, което правиш.

Така че eBag е не просто успешна компания към днешна дата, но и една от много успешните компании, които ще претендира в най-скоро бъдеще за водещите позиции изобщо на пазара на супермаркети в България.

През 2018 г. приходите от продажби на eBag бяха под 5 млн.лв, а за 2020 г. възлизат на над 24 млн. Първите 6 месеца на 2021 г. пък отчетохме ръст от над 70% на годишна база. 

Агригейт Медия ООД е на първо място много силна дивидентна компания. Дружеството е със среден марж на оперативна печалба за последните 4 години от 27% като е изплащало дивидент във всички от последните 5 години (2016-2020).

В презентацията си казвате, че финтех компаниите се развиват главоломно, но например два финтех еднорози в Бразилия фалираха наскоро…

 Ето защо е много важен начинът, по който подбираме своите инвестиции. Залагаме на няколко водещи компонента, като секторът на компанията – да речем Финтех, е само един от тях. Други ключови неща, за които  следим, са екипът на дружеството, човешкият фактор – за нас е важно да открием най-добрите лидери, за които работата е мисията на живота им. Също така харесваме, когато индустрии с традиции срещат нови технологии, така че това е друг фактор - без добра технология е невъзможно да създадеш голяма добавена стойност и да генерираш добри приходи. Значима предпоставка за успеха е и времето на инвестицията – предпочитаме  да инвестираме в компании, които създават нови пазари. По този начин, ако се представяме добре, сме сигурни, че работим с пазарния лидер в съответния сегмент. Постоянно следим отблизо световните трендове и целим да открием българските или регионалните еквиваленти на глобални успешни продукти и услуги. В същото време държим портфолиото ни от компании да има конкурентни предимства, които правят модела им труден за репликиране.

Това може да бъде ранният им етап на развитие или лидерска позиция, но може да бъде и технологията, бизнес моделът им, достъпът им до даден пазар и др.

Какъв е делът на фондовете Endeavor Catalyst, фондът Eleven 2.0, както и Eleven 3.0 в активите Ви и тъй като се говори, че в тях има индийски еднорог, какъв е делът на този индийски еднорог в активите на Ейч Ар Кепитъл и колко е печалбата по текущи преоценки за вас от този еднорог?

Делът на фонда Endeavor Catalyst в портфолиото ни, оценено по справедлива  стойност към 30.09.2021г., е 5.6 %. Към 21-ви август 2021 г. Предполагам имате предвид индонезийската компания Bukalapak. Тя e с MOIC 1.9 пъти при по-малко от 3 години от инвестицията в нея. Споменаваме я, защото това е най-голямото IPO в историята на Индонезия, със събрани 1.5 млрд. долара на оценка от 7,5 млрд. долара. Това не е единствения еднорог на Endeavor Catalyst – в портфолиото влизат 37 компании, оценени на над 1 млрд. долара, вкл. 29 „еднорога“. До момента са реализирани и 18 успешни излизания на компании. Инвестицията в този фонд тъкмо започва да носи приходи на HR Capital, като до момента те са на стойност 40 000 USD.

Делът на Eleven 2.0 в портфолиото ни, оценено по справедлива  стойност към 30.09.2021г., e 3.4%. Фондът инвестира в едни от най-обещаващите компании в България и региона и за малко над 2 години отчете един значително излизане (SMS Bump към Yotpo), две компании, които имат потенциал да бъдат еднорози (GTMHub и Payhawk), както и няколко растящи компании (Nitropack, eBag, Econic и Ondo), което е предпоставка този фонд да постигне отлична възвръщаемост.

Една от най-големите инвестиции на фона – Payhawk наскоро стана първата българска компания, доближила се максимално до стойност от 1 млрд. лв. след успешно проведен капиталов рунд на финансиране. Само преди 2 години, компанията е оценена на едва 7 млн. лв.

Еleven 3.0 ще набере 60 млн. евро и ще инвестира в 5 вертикали: Fintech, Healthcare, Future of Work, Future of Food и Ecomtech. Фондът е със летящ старт, защото вече има инвестиции в 7 стартиращи компании, сред които Beme.ai, ProductLead, Biopix-T и SuperOkay. 

Имате участие и в сайта SuperDoc, който е известен на доста хора, но как печели той, защото аз съм запазвал час през него, но пари не съм плащал. Или плаща докторът? На печалба ли е проекта?

SuperDoc е много интересен пример за множество възможности за генериране на приходи, т.к. е лидер, без аналог в областта си и с много голяма обществена полза за потребителите – именно затова над 400 000 души използват платформата всеки месец. От една страна, SuperDoc работи на абонаментен прицнип със самите клиники/болници. От друга – тези клиники и болници, имат възможност да се промотират в платформата по различни начини. Трети стрийм на приходи е фактът, че сайтът сервира рекламни позиции – така, както онлайн медиите, например. Възможностите за реализиране на съвместни специални проекти и т.нар. branded content проекти с брандове в областта на медицината е още един начин за осигуряване на приходи.

Дружеството 8 Investments не е на печалба – приоритетните дейности на компанията в момента са свързани с постигане на пазарен дял в областта на платформите за телемедицина в няколко територии и това е основният й фокус.

За какво ще се използват привлечените до 1,5 млн. лв., за нови проекти или подкрепа на старите?

Средствата от предлагането ще бъдат използвани за инвестиции в нови проекти, като вече сме набелязали първите си потенциални нови сделки, както и в нови инвестиции в компаниите, които вече са част от портфолиото ни.

В HR Capital залагаме на успеха на дигиталната трансформация, дигиталната икономика и иновациите. Само за 4 години постигнахме потенциално увеличение на инвестирания капитал от 3,5 пъти. Българските технологични компании, в които инвестираме, залагат на дигитализацията. Тези компании бележат ръст на бизнеса си от 30%, 50%, дори в някои случаи дори над 100% на годишна база. Ето защо смятаме да правим последващи инвестиции в тях, за да запазим дела си при следващи рундове, както и в компании, които съответстват на инвестиционната ни политика.

Каква е причината за IPO-то?

Една от основните причини е мисията и желанието ни да демократизираме възможностите за инвестиции. Всеки човек да може да инвестира в български и световни иновативни компании и фондове, заедно с големите играчи, като инвестира с нас. Това със сигурност ще помогне много на развитието и пазара на иновации и дигитализация у нас.

От толкова години се занимавам с инвестиции и хората в тези начинания сме все едни и същи. Казах си - какво ще стане, ако всеки човек, който има заделени средства, може да инвестира с нас? Технологичният сектор, в който ние инвестираме, расте с огромни темпове, много повече от останалата икономика. И ще продължава да расте - дигитализацията и бизнесите, в които влагаме, не се влияят негативно от кризите - дори напротив – в някои случаи те печелят от тях.

За нашите компании не е въпросът дали ще бъдат успешни, а колко време ще им отнеме и колко точно успешни ще бъдат. Надяваме се скоро от нашето портфолио да излезе и първата българска компания еднорог.

Ще има ли търговия преди вписването в Търговския регистър на увеличението, примерно 2-3 работни дни след 15 декември, както беше при Импулс 1, Смарт Органик и Дронамикс?

Предлагането на HR Capital акции е разделено на две емисии. Желанието ни е да дадем равен старт на всички, независимо, че са избрали да инвестират при евентуалното второ предлагане. Старът на вторичната търговия ще осъществи около 14 дни след предлагането.

Свързани компании:

Ейч Ар Кепитъл АД основна емисия(HRC)

Ейч Ар Кепитъл АД временна емисия(HRC1)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
redcretin
преди 2 години
Много приказки, малко резултати - поредната куха структура за точене на пари от БИЙМ-а, като се има предвид кой беше Радосвет Радев и куфарчетата с пари . изпрани от него - достоен наследник си е намерил, мир на праха му. Забелязвам жалките тенденции в местните "бизнесмени" да хвалят балоните си в собствените си медии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още