IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хр. Христов: За инвестициите на HR Capital гледаме и компании в здравеопазването

Tрябва да се даде възможност на пенсионните фондове да инвестират в стартъпи, твърди основателят на HR Capital

16:59 | 10.12.21 г. 1
Хр. Христов: За инвестициите на HR Capital гледаме и компании в здравеопазването

HR Capital ще използва средствата от 1,5 млн. лв. от планираното за 15 декември IPO на beam пазара на Българска фондова борса за нови инвестиции в иновативни компании от България и региона и фондове за рисков капитал. Това коментира пред Bloomberg TV Bulgaria Христо Христов, основател на HR Capital, партньор във фонда Eleven и главен изпълнителен директор на "Дарик".

Той добави, че компанията подготвя нова инвестиция във финтех сектора, която ще бъде обявена след предлагането, но ще продължи с политиката си за диферсифициране в най-различни области. 

"Финтех е една от областите, но далеч не е единствената. Гледаме компании, които променят модела на стари съществуващи индустрии като здравеопазването, което е много закостеняло и бавно, макар COVID-19 малко да акселерира процеса за дигитализация на сектора“, обясни Христов. Той даде за пример и супермаркетите, където вече няма нужда да се ходи физически, а може да се пазарува онлайн.

„Харесваме компании, които имат страхотен екип, иновативна технология и се опитват да променят стар модел, съществувал десетки години", обясни той.

Много голяма част от компаниите имат нужда от подкрепа в маркетинга и рекламата и HR Capital ще може да използва натрупания опит и екипите в "Нетинфо" и "Дарик". "Търсим компании, които могат да се възползват от тази подкрепа, каза още Христо Христов.

Според него трябва да се даде възможност на пенсионните фондове да инвестират в стартъпи, като уточни че в такива ситуации самите фондове ще управляват парите и ще преценят кое е подходящо за техния риск апетит.

Макар HR Capital да не се опитва в този момент да набере максималните 3 млн. лв., които са таванът на beam пазара, това ограничение трябва да падне, смята още Христов.

Повече за IPO-то на HR Capital може да гледате във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Разговорът не е препоръка за взимане на инвестиционно решение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
redcretin
преди 2 години
Поредния надувач на балони, да видим какво му завеща тати...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още