IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти: С Oxygen компаниите ще управляват устойчиво емисиите си

Пътят към фондовата борса след време ще минава през ESG отчитане, посочиха Маню Моравенов от БФБ и Любомила Йорданова от Plan A

21:58 | 16.03.22 г.

Българската фондова борса (БФБ) и Plan A започна първа по рода си инициатива за отчитане въздействието на българските компании върху околната среда – Oxygen. Компаниите ще могат сами да преценят как да се управляват, за да станат по-екологични, но и да планират всякакви политики в сферата на ESG (екологични, социални и управленски политики). Това обявиха в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Маню Моравенов, изпълнителен директор на Българската фондова борса, и Любомила Йорданова, основател на Plan A.

Oxygen ще бъде достъпна за всички компании на БФБ с няколко вида абонамент.

"През 2021 г. влезе в сила Зелената сделка на ЕС и бяха приети първите директиви, свързани с нея. От 2023 г. ще бъде задължително за компании с над 250 човека или с над 10 млн. в приходи да подготвят ESG доклади", уточни Йорданова.

Според нея тези правила едва ли ще бъдат отложени, въпреки серията кризи, с които трябва да се справя европейският бизнес.
„Доброто корпоративно управление и социална отговорност не са изцяло нови идеи“, посочи Моравенов, но предположи, че може да има забавяне в подобренията на таксономията.

Изпълнителният директор на Българската фондова борса съобщи, че "Зеленият център", в който член е БФБ, преди дни е одобрил и приел насоки за ESG отчитане, така че българският бизнес вече ще има такива насоки.

„Те дават практически примери как да се отчитат трите направления на ESG и имат приложения с примерни показатели. Насоките са базирани на познати европейски и световни стандарти и практики за подобни от над десет държави“, коментира Моравенов.

Според него компаниите, които имат нужда от капитал, няма как да не възприемат насоките за устойчивост, защото инвеститорите и финансовата система им обръщат все повече внимание.

„За момента няма задължение при своето листване на BEAM пазара или на БФБ компаниите да имат такъв отчет, но е логично да се случи, ако бъде възприето като практика на световните пазари“, смята Моравенов. Той е на мнение, че ако една компания иска да бъде по-атрактивна препоръчително е да се направи такъв отчет и съобщи, че често бизнесите правят повече от минималното за покриване на ESG изискванията.

Какви ще са ползите за компаниите, които ще отчитат въглеродния си отпечатък? Всички фирми ли ще са длъжни да провеждат устойчиви политики? Какво влиза в минималния пакет за управление на емисиите, и каква ще е цената в абонамента? Ще стане ли задължително за компаниите преди правене на IPO да покриват ESG критерии?

Повече за Oxygen и ESG насоките може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:49 | 11.06.23 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още