IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"КРЗ Одесос" отчита спад на приходите и печалбата през първото тримесечие

Войната в Украйна и санкциите срещу Русия ще намалят трафика в Черно море, но компанията не може да направи точна прогноза за отражението върху дейността ѝ

11:28 | 27.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: КРЗ Одесос АД</em></p>

Снимка: КРЗ Одесос АД

Приходите и печалбата на „Кораборемонтен завод Одесос“ АД („КРЗ Одесос“) намаляват през първото тримесечие на годината в сравнение с първото тримесечие на миналата година, показва отчетът на дружеството за периода.

Документите са публикувани на сайта x3news.com.

Компанията отчита приходи от дейността в размер на 11,3 млн. лева към края на март при 15,3 млн. лева към края на март 2021 г., което представлява спад от малко над 26%.

Общите приходи на компанията са за 11,6 млн. лева през първата четвърт на годината в сравнение с 15,4 млн. лева за първата четвърт на 2021 г.

Разходите за дейността на компанията също се свиват – до 9,6 млн. лева към края на март в сравнение с 12,9 млн. лева към края на март 2021 г., или с 25,6% на годишна база, въпреки поскъпването на суровините и енергоносителите. Понижението идва от спада на разходите за външни услуги и възнаграждения заради по-малкия обем работа, както и намаляването на запасите от продукция и незавършено производство.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината

Така печалбата на „КРЗ Одесос“ за първото тримесечие се понижава до малко под 2 млн. лева при 2,5 млн. лева година по-рано, или с 20%.

В междинния доклад за дейността от компанията посочват, че войната в Украйна и санкциите срещу Русия ще намалят сериозно трафика в Черно море, което може да доведе и до спад на поръчките за ремонти на кораби. Точна прогноза обаче, според документа, не може да бъде направена.

В доклада се посочва, че ръководството на дружеството очаква „бързо приключване на конфликта в Украйна, при което може да се очаква стабилност на дружеството и подобряване при възможност на финансовите резултати в краткосрочен план“.

От началото на годината до края на първото тримесечие на 2022 г. в „КРЗ Одесос“ са ремонтирани 12 кораба (13 са били ремонтираните кораби за същия период на 2021 г.). Общата стойност на извършените кораборемонтни услуги е 10,76 млн. лева при 13,854 млн. лева година по-рано, като се отбелязва спад от 22,3% на годишна база.

В последната година акциите на дружеството поевтиняват с почти 18%, а пазарната капитализация достига 59,2 млн. лева.

Дружеството планира да разпредели по 3 лева брутен дивидент на акция от печалбата за 2021 г.

Свързани компании:

КРЗ Одесос АД(ODES)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още