IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Смарт Органик" ускорява ръста на продажбите към май

Втората сграда в базата на компанията в Княжево е почти готова, през юли започва строителството на базата в Божурище

10:10 | 22.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: БФБ АД</em></p>

Снимка: БФБ АД

„Смарт органик“ отчита ускоряване на ръста на продажбите в периода януари-май 2022 г.

По време на онлайн среща с инвеститорите изпълнителният директор на компанията Яни Драгов коментира, че през януари увеличението на продажбите достига 13,2% на годишна база, през февруари е 14,2%, през март е само 1,9%, но през април и май се ускорява до съответно 24,4% и 31,1%.

През март е отчетен толкова малък ръст, защото през март 2021 г. е имало акция в Германия, която е стимулирала продажбите тогава и те са били над обичайните за периода нива.

Драгов призна, че компанията е увеличила цените на някои продукти, като предстоят и още увеличения заради поскъпващи суровини. Целта е да се задържат маржовете на дружеството. По думите му партньорите на „Смарт Органик“ са уведомени и приемат увеличенията.

Що се отнася до придобиванията на компанията, той коментира, че се получават много предложения за сделки с други фирми, но ръководството подхожда избирателно, защото цели рентабилност.

По думите на Яни Драгов, ако се появи възможност за по-голямо придобиване, което компанията не може да финансира с наличните средства и/или дълг, може да се пристъпи към увеличение на капитала на „Смарт Органик“.

Драгов не изключи и прехвърляне на дружеството на основен пазар на БФБ, но не се ангажира с конкретни срокове.

Той посочи още, че втората сграда, която „Смарт Органик“ строи в базата си в Княжево, е почти готова. В края на юли трябва да започне експлоатация, като ще се обединят всички външни складове. Това ще спестява 50 хил. лв. месечно от наеми на складове, посочи той.

През юли 2022 г. се очаква да започне строителството на производствената база и складовете в Божурище, след като теренът в държавната индустриална зона там е придобит в началото на юни. Започва проектиране на обекта, като плановете са да се построят около 6 500 кв.м, а не 4 хил., както беше предвидено първоначално.

Проектът получи сертификат за приоритетна инвестиция клас Б. Инвестицията е за 5 млн. лева.

Яни Драгов обяви и лоялна програма за инвеститори – всеки акционер, който притежава поне 1000 акции, получава 10% отстъпка за основните брандове на компанията във фирмения магазин за биохрани на „Смарт Органик“.

Акциите на "Смарт Органик" поевтиняват с 18% в сравнение с цената от първичното публично предлагане от ноември 2021 г., която беше 18,9 лева на брой. Пазарната капитализация на дружеството е 159,8 млн. лева.

Свързани компании:

Смарт Органик АД(SO)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още