IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bugatti оборудва своя Veyron с порцелан

Цената на поръчковия роудстър Bugatti L'Or Blanc е 1,65 млн. евро

10:32 | 05.07.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Поръчковият модел е оборудван с 12 порцеланови елемента. <em>Снимка:&nbsp;Bugatti&nbsp;</em></p>

Поръчковият модел е оборудван с 12 порцеланови елемента. Снимка: Bugatti 

Производителят на най-бързата в света кола Bugatti представи първия и единствен засега автомобил с порцеланови елементи отвън и отвътре, създаден с помощта на 248-годишния производител на порцелан Königliche Porzellanmanufaktur Berlin (KPM), предаде Bloomberg.

За порцелановия модел, носещ името L’Or Blanc (бяло злато, бел. ред.), за първи път не е важно да бъде бърз. В центъра на вниманието този път попада смесица от ексклузивност и индивидуализъм, доколкото моделът ще остане единствен в историята на компанията.

Въпреки че звучи доста странно, директорът продажби и маркетинг Щефан Брунгс обяснява, че „…това е, което Bugatti означава – реализация на изключителни идеи, като стремеж за максимално качество и естетика. Това ни позволява да продължим наследството на Еторе Бугати, който е обичал да експериментира с нови материали”.

"Първоначално искахме да обогатим каталога си от продукти с фигурката на слона, създаден от Рембранд Бугати (брат на създателя на марката Еторе). Постепенно се замислихме за по-сериозно партньорство и така се стигна до този автомобил", казва изпълнителният директор на германската фабрика за порцелан Йорг Волтман. 

Лимитираната серия е създадена на базата на откритата версия Veyron Grand Sport в един-единствен екземпляр, предназначен за анонимен бизнесмен от Обединените арабски емирства, който притежава колекция от 800 автомобила, заявява пред Bloomberg говорителката на автомобилния производител Емануела Уилм.

При избора на оцветяването на купето дизайнерите са взаимствали идеи от украсата на порцелановите изделия, като от Bugatti не крият, че ще използват наученото и в бъдеще. На капачката на резервоара също има един от общо 12-те красиви порцеланови елемента. Между седалките е и фигурата на прочутия слон, направен от Рембранд Бугати, който дълги години се поставя на капаците на колите Bugatti, подобно на т. нар. "Дух на екстаза" на колите Rolls-Royce.

Със своите 1000 к.с. Veyron е най-мощният и скъп сериен автомобил в света (с цена около 1 млн. евро, без таксите). Двувратата машина е вкарана в производство през април 2005 г. Последният от общо 300-те броя от лимитираната серия беше продаден през миналата седмица на европейски потребител, заяви още Уилм.

Bugatti, който произвежда по едва 50 автомобила в годината в седалището на концерна в Молсхайм, може да започне серийно производство на четиривратия Galibier в края на 2012 г. Първите коли от най-скъпия хечбек в света с цена 1,5 млн. евро ще излязат от завода през 2013 г.

Bugatti Galibier ще разполага с хибридна система на задвижване и това ще превърне колата в първата от този най-луксозен автомобилен сегмент, която разполага с подобно задвижване. Хибридната система ще включва същия W-образен шестнайсетцилиндров двигател, мощността на който ще е ограничена до 800 к.с. плюс електромотор и набор от батерии. Акумулаторите ще могат да се зареждат от битовата електрическа мрежа, а само на ток автомобилът ще е в състояние да изминава краткото разстояние от десет километра. От компанията обаче едва ли целят икономия на гориво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
ezdachat
преди 12 години
Писане, писане, и накрая не става ясно какви други елементи освен слончето има и къде са поставени! Много обичам подобни статии - загубено време за четене без конкретна информация, която да отговаря на заглавието!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
луда работа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още