IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дубай представи и Коран от злато

Шедьовърът се състои от два златни листа формат А4 със скъпоценни камъни и няма да се продава

12:47 | 13.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: center; ">
	Шедьовърът е украсен с брилянти и рубини и така изработен заема два златни листа с формат А4. <em>Снимка: sxc.hu</em></p>

Шедьовърът е украсен с брилянти и рубини и така изработен заема два златни листа с формат А4. Снимка: sxc.hu

Дубай очевидно не може да ни изненада с нищо. За първи път в рамките на специална изложба, организирана в дубайския хотел Бурдж ар-Араб, бе представен най-малкият в света златен Коран, предаде BBC.

Шедьовърът е украсен с брилянти и рубини и така изработен заема два златни листа с формат А4, на които са гравирани всички 602 страници и 114 глави от Корана.

Свещената книга на мюсюлманите е произведена от Раен Хан Заде, прочул се с умението си да намалява обикновен текст 10 пъти.

Значителна подкрепа за изработката е оказал и Махамед Тахер Юсуфзаде, изпълнителен директор на компанията Prima Gold. В същинската изработка, отнела 13 месеца, са участвали най-малко 55 бижутери от 10 страни.

За Корана са използвани 5,7 кг злато и 8 991 брилянти, рубини, изумруди и сапфири.

Въпреки че уникалното произведение на изкуството можеше лесно да намери свой купувач за няколко милиона долара, е решено златният Коран да не бъде продаван, а излаган в различни музеи по света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още