IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Северна Корея открива своя първи магазин за луксозни стоки

Обектът е част от стратегията за печелене на лоялност към управляващата фамилия

10:21 | 15.11.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Според ООН една четвърт от населението на Северна Корея има нужда от хранителни помощи. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Според ООН една четвърт от населението на Северна Корея има нужда от хранителни помощи. Снимка: Ройтерс

Северна Корея е открила официално първия официален магазин за луксозни стоки в столицата си Пхенян, предлагайки в него луксозни стоки за управляващия елит в опита си да укрепи лоялността пред себе си, предаде AFP.

Магазинът на име Potongkang е бил открит още през февруари и продава брандове като Chanel и Giorgio Armani, както и медицински стоки, мебели и храна, е заявил корейски правителствен служител, пожелал анонимност.

Обектът е част от стратегията на Северна Корея да обнови столицата, въпреки че по-голямата част от страната страда от недостиг на храна. Агенции от структурата на ООН постоянно алармират, че една четвърт от населението на страната се нуждае спешно от хранителни помощи.

Новият облик на столицата е предназначен за честванията на 100-годишнината от рождението на първия президент Ким Ир Сен през април. Режимът си е е поставил за цел дотогава да стане "велика, мощна и просперираща нация".

Лидерът Ким Чен Ир се ангажира с „политиката на даровете“, за да снабди елита с луксозни стоки, печелейки лоялността му към управляващата фамилия, смятат политически анализатори. Според запознати източници лидерът Ир затрупвал хората от управляващия елит със скъпи подаръци, за да спечели лоялността им и така да задържи желязната си хватка около властта. Смята се, че повечето от луксозните стоки идват от Китай.

Освен това Ким Чен Ир е известен с предпочитанието си към лукса въпреки международните санкции, забраняващи продажбата на луксозни стоки на режима в Пхенян с цел да накарат Северна Корея да се откаже от ядрените си амбиции.

Последна актуализация: 22:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
rebel8
преди 12 години
Не им трябва да се хабят с ядрена програма, те нямат петрол или нещо друго ценно, доколкото знам, никой няма да иде да ги освобождава и демократизира :-D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
melon
преди 12 години
Комунистическа гнус безкрай!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още