IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

85-годишният шеф на Ikea иска да работи още 15 години

Ингвар Кампрад е свеж по дух и все още не обмисля да предава бизнеса си в ръцете на синовете си

11:50 | 17.02.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	85-годишният Кампрад преди шест години. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

85-годишният Кампрад преди шест години. Снимка: Ройтерс

Какво ще се случи с Ikea без Ингвар Кампрад? За подобен сценарий  икономическата преса пише в продължение на години. Наистина, основателят все още дърпа конците в мебелната верига, която със 130 000 служители е най-голямата семейна компания в света.

Но Кампрад е на 85 години. Когато той се появи на публично място, за да освети магазин за мебели например, обикновено се придържа от персонала. Изглежда, че краката му не го слушат много, а от две и половина години има и пейсмейкър. Това подхранва слуховете за предполагаемото влошаване на здравословното му състояние, пише Süddeutsche Zeitung.

Сега обаче патриархът слага край на циркулиращите спекулации: „Това ме изнервя изключително много", казва той пред шведския вестник Smålandsposten, който се издава в родния град на Ингвар - Алмхулт. И по този начин, поне засега, приключиха всички спекулации.

Той се чувствал „130% здрав“, като се оплаква само от болки в гърба. Интервюто е първото след смъртта на съпругата му Маргарет през декември, а той признава, че „ревал като бебе“ на смъртното й легло. И след това заговаря за компанията и семейството. 

В последно време Кампрад попада под засилена критика. Наскоро излязоха разкрития  за нацисткото му минало: като млад мъж той е бил член на нацистката партия в страната, за което той по-късно се извини в писмо до служителите си. Нови разследвания обаче показват, че е бил член на нацистката организация за по-дълъг период, отколкото признава - до 1950 г. 

Освен това преди около година шведски медии разкриха, че големи суми са били трансферирани от Ikea към фондация Interogo, регистрирана в данъчния рай Лихтенщайн. В страна с високи данъци, като Швеция, за много хора това е доста осъдително.

Кампрад, който от дълго време живее в Швейцария, реагира раздразнено на случая. „Как може да задавате такива идиотски въпроси", измърмори той към журналист, който разследва случая. Междувременно той признава за „небрежност“, но отклонява отговорността за случилото се към адвоката си.

И така Кампрад отново се появява като един благ, възрастен мъж, може би прекалено доверчив и малко стиснат. Тази представа за себе си търговецът на мебели, който се числи сред най-богатите хора в света, поддържа внимателно през целия си живот.

Има различни мнения за това каква част от тази представа е вярна. Факт е обаче, че малко странната личност на Кампрад е с основен принос за положителния имидж на марката, с който Ikea генерира продажби за милиарди.

Остава въпросът: Колко дълго компанията може да разчита на най-важният приносител на симпатия? В интервюто си Кампрад се замисля за промяна на поколенията. Необичайно меко той се изказва за синовете си, Петър, Йонас и Матиас, които по-рано бе нарекъл недееспособни.

„Момчетата са напът да се научат да работят", хвали той наследниците си, които вече надхвърлят 50 години.

До окончателното предаване на поста обаче има още време, казва Кампрад. В крайна сметка именно шведският премиер Фредрик Рейнфелд заяви наскоро, че хората по-скоро трябва да работят до 75 години, отколкото да очакват да се пенсионират на 65. С това изказване той предизвиква фурор в страната, която се гордее със своята социална система, обхващаща човешкия живот от люлката до гроба.

"Моят пейсмейкър има още 15 години гаранция", заявява в заключение и Ингвар Кампрад. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:49 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
melon
преди 12 години
Този човек е уникален!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
идеалният кандидат пенсионер според бг политици да работят да над 100г ...който оцелее разбира се след това ще има пенсия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още