IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Walt Disney реализира корпоративната си приказка

Развлекателният концерн отчита 21% ръст на печалбата за първото тримесечие до 1,1 млрд. долара

10:20 | 09.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Силен ръст на приходите отчита и бизнесът с увеселителните паркове. Снимка: Ройтерс</p>

Силен ръст на приходите отчита и бизнесът с увеселителните паркове. Снимка: Ройтерс

Най-големият в света концерн от развлекателната индустрия Walt Disney успя да неутрализира провала на скъпия си спектакъл "Джон Картър". Благодарение на силния бизнес с телевизията, популярните увеселителни паркове и търсените фенски артикули, концернът е спечелил във фискалното второ тримесечие повече пари от очакваното, предаде Ройтерс.

Коригираните с придобиването на мажоритарен дял в индийски медиен конгломерат резултати показват печалба от 58 цента на акция, докато анализаторите очакваха печалба до 55 цента на акция. В крайна сметка положителният резултат между януари и март е малко над 1,1 млрд. долара (836 млн. евро) - с 21% повече, отколкото през същия период на миналата година. 

„Ние сме много оптимистично настроени за нашето бъдеще, като се има предвид силата на нашите основни марки“, заяви главният изпълнителен директор на Disney Робърт Игър във вторник в Бърбанк, Калифорния. Така например екшънът "Отмъстителите" в дебютния си уикенд преди няколко дни се настани на първо място в номер едно в класациите.

Филмът за супергероя отчете само за първия уикенд и само в САЩ и Канада приходи от 207,4 млн. долара. В световен мащаб лентата вече докара повече от 700 млн. долара в касите на компанията.

Наблюдатели смятат, че продукцията, създадена по комиксите за супергерои на Marvel, ще стане един от най-успешните филми на всички времена. Предвид успеха на маркетинга на продуктите Игър вече обяви продължение на "Отмъстителите".

Данните от второто фискално тримесечие не включват резултатите от "Отмъстителите", те ще са включени само в предстоящия междинен доклад. Но дори и без тях приходите на Disney нарастват с 6% до 9,6 млрд. долара.

Особено добре се развива бизнесът с увеселителните паркове, с изключение на европейския парк в близост до Париж, където се отчита спад на гостите. В САЩ пък Disney е увеличила цените на входните билети и въпреки това отчита ръст на посещенията.

В зоната на загубите, както се очакваше, влезе подразделението за филми. Още преди седмици Disney предупреди, че претъпканият със специални ефекти „Джон Картър“ няма да успее да върне вложените инвестиции. Малко след това шефът на студиото Рич Рос подаде оставка.

Данните бяха приети с облекчение на борсата, а в следборсовата търговия цената на акциите на концерна скочи с 1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:13 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още