IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Паричните награди за Нобеловите лауреати се намаляват с 20%

През последните десет години разходите на фондацията превишават доходността от направените инвестиции

12:58 | 12.06.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Йеменската активистка Тавакул Карман бе удостоена с Нобелова награда за мир. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Йеменската активистка Тавакул Карман бе удостоена с Нобелова награда за мир. Снимка: Ройтерс

И комитетът за Нобеловите награди ще трябва да пести. От тази година сумата за паричната награда, давана на лауреатите, ще бъде намалена с една пета, заяви фондацията, която стои зад престижните награди, след години прекомерни разходи, които навредиха на финансите ѝ, съобщи Ройтерс.

До този момент носителите на престижните награди получаваха по 10 млн. крони (1,12 млн. евро), а от тази година сумата ще бъде намалена до 8 млн. крони (0,9 млн. евро), пояснява фондацията.

Промяната се обуславя от нуждата за постигане на добра, съобразена с инфлацията, възвръщаемост на капитала на фондацията. Разходите са превишили постъпленията от лихви и инвестиции върху капитала през последните десет години, се казва още в изявлението.

Фондацията е започнала работа по съкращаване на разходите за администрация и тези, свързани с тържествата по повод връчването на наградата, които се провеждат всеки декември в Стокхолм и Осло.

Едноименната фондация управлява богатството на шведския учен Алфред Нобел, който е изобретил динамита, и всяка година през октомври отличава човешките постижения в областта на физиката, химията, медицината, естествените науки и литературата, като връчва и т. нар. Нобелова награда за мир.

Първоначалният размер на фонда на името на Алфред Нобел, учреден през 1900 г., е 31 млн. шведски крони (равняващи се сега на 250 млн. долара). Наградите на лауреатите се изплащат с процент от приходите от управлението на фонда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:06 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още