IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Burberry притеснена за бъдещето на лукс бранша

Компанията ревизира прогнозата си за печалба до долния край на очакванията на анализаторите

18:21 | 11.09.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Burberry е притеснена за бъдещите продажби. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Burberry е притеснена за бъдещите продажби. Снимка: Ройтерс

Британската луксозна марка за текстилни стоки и облекло Burberry изпитва страх, че търсенето на луксозна мода и аксесоари се охлажда значително. Околната среда ще става все по-трудна, предупреди главният изпълнителен директор на Burberry Ангела Арендс във вторник и същевременно понижи очакванията за голям скок на печалбата през тази година.

Коригирана печалба преди данъчно облагане вероятно ще отговори на долния край на очакванията на анализаторите, каза тя. Това в момента прави малко над 400 млн. паунда (500 млн. евро) за приключващата в края на март фискална 2012/13 г. През изминалата година печалбата бе в размер на 376 млн. паунда.

По собствени данни Burberry е успяла през второто тримесечие да задържи стабилно продажбите в обектите си, но без да регистрира съществен ръст. През последните седмици продажбената инерция продължава да отслабва, поясняват от компанията.

За луксозни стоки досега дори и по време на кризата винаги имаше достатъчно заможни клиенти и това увеличаваше печалбите на компаниите.

След предупреждението акциите на Burberry се сринаха с около 19% в Лондон. Други акции на компании от сектора за луксозни стоки също попаднаха в низходяща спирала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:45 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още