IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Rolls-Royce и Bentley се включват в битката на германските си собственици

Wraith, най-мощният модел на Rolls-Royce, ще се изправи срещу Flying Spur, най-бързият модел на Bentley, в борбата за вниманието на ултрабогаташите в Женева

12:53 | 02.03.13 г. 1
<p>
	Моделът Ghost на Rolls-Royce, чиято версия Wraith ще дебютирана автоизложението в Женева. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Моделът Ghost на Rolls-Royce, чиято версия Wraith ще дебютирана автоизложението в Женева. Снимка: Архив Ройтерс

Британските автопроизводители Rolls-Royce и Bentley ще представят новите си предложения на започващото през следващата седмица изложение в швейцарския град Женева, присъединявайки се към битката в бързо растящия луксозен сегмент на пазара в интерес на германските си собственици, съобщи Ройтерс.

Rolls-Royce, която бе придобита, от BMW, ще дебютира с версията купе с две врати на модела Ghost, наречена Wraith, като според определението на компанията това е най-мощната машина, която е произвеждала досега. 

Същевременно Bentley, която е част от империята на Volkswagen, ще представи обновения Flying Spur, който е най-бързият ѝ модел с 4 врати.

Двете компании се надяват, че представянето ще удължи подема на техните пазари, който бе подсилен от възстановяването на търсенето в САЩ и силния ръст в Азия, където все повече потребители са привлечени от традицията и статута на луксозните брандове. През последните тримесечия САЩ и Китай размениха ролите си като най-големи пазари на Rolls-Royce и Bentley.

„Wraith заедно с Ghost е тук, за да се конкурира с Continental GT на Bentley, като малко по-ниската цена е огромен успех“, твърди автомобилният анализатор в IHS Кристоф Щюрмер.

„Bentley търси успех със своята Flying Spur, която е изцяло нова машина, защото предшественикът ѝ не осигури онези продажби, които те искаха. Rolls-Royce и Bentley са преки конкуренти и изглежда са последните, останали в суперлуксозния сегмент, така че борбата за вниманието на ултрабогаташите в Женева ще бъде ожесточена“, прогнозира той.

Източници от Rolls-Royce заявиха, че моделът Wraith, чието име е използвано в компанията за пръв път през 1938 г., ще бъде с до 600 конски сили в двоен 6,6-литров 12-цилиндров двигател. До момента са се появили само две снимки на модела и те показват полегато скосяване на предното стъкло, близко до това на по-малките спортни автомобили, докато задната част изглежда подобна на Ghost с добавени два големи ауспуха от всяка страна.

Торстен Мюлер Йотвьос, главен изпълнителен директор на Rolls-Royce, е убеден, че новият модел ще „получи суперлативи“ на представянето си в Женева.

От Bentley пък претендират, че с преработения дизайн на Flying Spur, която е с 6-литров 12-цилиндров двигател, генериращ 616 конски сили и развиващ 200 мили (над 320 километра – бел. ред.) в час, ще поставят „нов жалон за представянето на луксозен седан“. По данни на компанията моделът е с по-ниско и широко предно стъкло от своя предшественик с резки очертания и леко закръглени черти.

Bentley бе собственост на Rolls-Royce в продължение на около 70 години, през който период двете компании предлагаха близки модели.

От разделянето на двете компании през 1998 г. обаче те навлязоха в различни сегменти на пазара на луксозни автомобили. Rolls-Royce е насочен повече към по-големи, по-луксозни автомобили като Phantom. Но с представянето на Ghost през 2009 г. компанията се опитва да открадне дял от пазара на по-спортните луксозни автомобили, на който Bentley доминира със серията Continental.

Критици твърдят, че германското влияние е довело двете компании до състояние да загубят британския си характер.

Продажбите обаче процъфтяват – през миналата година Rolls-Royce е продала рекордните 3 575 автомобила при едва 1 002 през 2009 г., а Bentley е доставила 8 150 коли през 2012 г., регистрирайки ръст от 22% спрямо предходната година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
melon
преди 11 години
Бих желал по една и от двете марки.Съвършенство!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още