IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дан Льоб се насочи към Disney

Хедж фондът на милиардера направи залог на стойност 115 млн. долара в развлекателната компания

11:45 | 15.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Милиардерът няма намерение да оказва натиск върху увеселителната компания. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Милиардерът няма намерение да оказва натиск върху увеселителната компания. Снимка: Ройтерс

Xедж фондът Third Point LLC, собственост на милиардера Даниел Льоб, направи залог от 115 млн. долара в Walt Disney Со в сряда, съобщава MarketWatch.

Залогът възлиза на по-малко от 1% от акциите на компанията, които постигат 28-процентно поскъпване от началото на годината, въпреки спада в последните три месеца. Според източник, близък до Льоб, инвеститорът няма планове да предприеме натиск за структурни промени в Disney.

Решението на Дан Льоб за отварянето на позицията с капацитет 1,8 млн. акции в Disney бе взето на фона на опитите от страна на милиардера да придобие пълен контрол върху подразделението за забавления на японската технологична компания Sony Corp.

Заявката на Льоб бе разкрита официално през май чрез писмо, адресирано лично до главния изпълнителен директор на технологичния гигант Казуо Хирай. Впоследствие Sony отхвърли неколкократно възможността да се раздели със звеното си за забавления, което включва и печелившо филмово студио.

По-рано от Third Point LLC съобщиха, че са разкрили нови дялове в ирландската компания Elan Corp в размер на 8,5 млн. акции с опция за отваряне на залог върху още 3,5 млн. В края на търговията в сряда ценните книжа бяха оценявани на 133 млн. долара спрямо 120-те милиона, които бяха достигнати в края на предходното тримесечие.

Инвестициите на Third Point LLC обаче не се изчерпат с това. Друга нова позиция за фонда е Coca-Cola Enterprises Inc - дистрибуторското и бутилиращото звено на гиганта в производството на безалкохолни напитки Coca-Cola.

Сред другите инвестиционни изненади от Third Point LLC в последните седмици е и повишаването на залога в аукционната къща Sotheby’s. Дяловете в Marathon Petroleum Corp, Hess Corp, Louisiana-Pacific Corp и Ariad Pharmaceuticals Inc пък бяха елиминирани.

Фондът се отказа и от една малка част от залозите си в Apple Inc.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:21 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още