IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бордът на Sony проверява предложението за разделяне на концерна

Акционерът Даниел Льоб настоява концернът да се фокусира върху бизнеса с електроника

15:50 | 22.05.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бордът на Sony проверява предложението за разделяне на концерна

Японският медиен и електронен концерн Sony проверява дали е възможно разделянето му на по-малки компании, твърдят запознати със случващото се, цитирани от dpa.

Най-малкото предложението на влиятелния американски хедж фонд мениджър Даниел Льоб, който ръководи фонда Third Point, ще бъде тема на разговорите, предаде агенция Bloomberg в сряда, позовавайки се на източник, запознат с въпроса. Проверката би могла да продължи един месец. Представители на Sony не пожелаха да коментират информацията.

Милиардерът Даниел Льоб беше поискал през миналата седмица концернът да раздели филмовия и музикалния си бизнес от останалите дейности и да го качи частично на фондовия пазар.

Според Льоб, известен с навика си да изпраща отворени писма към бизнеси, чиито акции притежава, Sony трябва да се раздели с част от Sony Entertainment (музика и кино), както и със Sony Financial, макар компанията да има печеливш застрахователен бизнес. Част от този бизнес – между 15 и 20% трябва да бъде качен на борсата, настоява хедж фонд мениджърът. Натискът от страна на акционерите може да доведе до това, филмовият бизнес на компанията да стана по-ефективен, аргументира се предприемачът.

Според него подобно развитие на обстоятелствата ще помогне на концерна да повиши цената на акциите си с около 60%. Макар дейността на новия главен изпълнителен директор Казуо Хираи да е в правилна посока, тя трябва да бъде много по-бърза и крайна, смята Льоб, чийто фонд е най-големият инвеститор в японския производител с дял от 6,5% на стойност 1,1 млрд. долара. Според Льоб компанията трябва да се фокусира върху това, в което е най-добра – електрониката.

На фондовия пазар акцията на Sony скочи значително заради слуховете за разделяне на компанията. В сряда книжката поскъпнаха със седем процента. От обявяването на искането на Льоб пазарната стойност на Sony нарасна с около една четвърт.

Даниел Льоб е известен с това, че се намесва в начина на управление на компаниите, в които инвестира. Това почуства особено болезнено интернет ветеранът Yahoo. Преди около година Льоб направи публично достояние разкрасената автобиография на бившия главен изпълнителен директор Скот Томпсън. Томпсън трябваше да си отиде, а  Third Point на Льоб получи преследваното от месеци място в Борда и изигра ключова роля при назначаването на новия главен изпълнителен директор Мариса Майер. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:43 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
bubblehead
преди 11 години
Не знам дали СОНИ са добри в електрониката вече... Имаше време преди няколко години когато си казах омръзна ми от *** и ще купувам само СОНИ и всичкото СОНИ което купих в продължение на 2-3 години беше *** , включително лаптоп за $1900 ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още