IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Америка харчи 300 млн. долара за костюми за Хелоуин за домашни любимци

В някои райони дори вече се провеждат паради или срещи на маскирани домашни любимци

09:10 | 31.10.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&nbsp;Разходите за Хелоуин на човек са нараснали с 55% от 2005 г. насам - от 49 до 75 долара. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

 Разходите за Хелоуин на човек са нараснали с 55% от 2005 г. насам - от 49 до 75 долара. Снимка: Ройтерс

Пиер Съсман посвещава доста време в избор на идеалния костюм за Хелоуин. Предишни години е избирала костюми на скелет, жаба и крава. Тази година се е спряла на темата "Конникът без глава", пише MarketWatch.

Съсман обаче не избира костюм за себе си. Тя мисли какво ще носи на 31 октомври кучето ѝ.

Да, Хелоуин вече е завладял и кучетата. Също и котките. Продажбите на костюми за домашни любимци в САЩ непрекъснато нарастват през последните години - общо със 68% от 220 млн. долара през 2010 г. до 370 млн. долара през 2012 г., според данни на Националната федерация на търговците на дребно. Самите продавачи са убедени, че тези продажби ще продължат да се увеличават през идните години. От PetSmart отбелязват, че в момента предлагат 111 модела костюми и аксесоари за домашни любимци, като започва да предлага артикули и за "дребни животни".

"Ако нямате куче или котка, можете да облечете в костюм морското си свинче", твърди Дара Фостър от PetSmart.

Тенденцията се е разпространила до такава степен, че в някои райони вече се провеждат паради или срещи на маскирани домашни любимци. 

На какво се дължи този бум? В много отношения той е показателен за все по-силната популярност на Хелоуин в Америка, където празникът вече се е превърнал в една малка Коледа. Разходите за Хелоуин на човек са нараснали с 55% от 2005 г. насам - от 49 до 75 долара.

Тази мания се прехвърля и върху домашните любимци. "Домашният любимец вече се смята за член на семейството. И хората харчат за него така, както харчат за синовете и дъщерите си", казва говорителят на Националната асоциация на търговците на дребно Кати Гранис. В момента продуктите и услугите за домашни любимци са индустрия за 53 млрд. долара, което е ръст с 5% спрямо миналата година.

Зад популярността на костюмите за домашни любимци може би има и още един фактор: те са много по-евтини от човешкия вариант. Обикновено струват под 20 долара, а в някои случаи цената е и под 10 долара. Човешките костюми често се продават за трицифрени и четирицифрени суми.

С други думи, да костюмираш кучето или котката си е евтин, но ефектен номер.

Все пак, преди да превърнете любимеца си в "Конника без глава", експертите дават няколко съвета: на първо място, не всички животни ще се отнесат благосклонно към идеята - а да го правите насила едва ли има особен смисъл. Дори и любимецът да иска да му бъде облечен костюмът, важно е той да е достатъчно удобен и широк, за да не го задуши или прежули. Не забравяйте и още една подробност: достойнството на животното. Много хора обаче твърдят, че любимците им обичат да бъдат обличани в костюми - или поне обичат вниманието, което получават.

Вижте повече в галерията!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още