IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Запознайте се с най-прогресивното летище в САЩ

Прогресивният дух на Сийтак се простира далеч отвъд работния пазар

13:07 | 11.11.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Летището в Сийтак&nbsp;има и мащабна програма за рециклиране.<em> Снимка:&nbsp;Washington&rsquo;s Seattle-Tacoma International</em></p>

Летището в Сийтак има и мащабна програма за рециклиране. Снимка: Washington’s Seattle-Tacoma International

Ако имаше награда за прогресивност на летище, Seattle-Tacoma International със сигурност щеше да е най-обещаващият кандидат за отличието, пише Businessweek. То бе едно от първите летища, въвели радар вместо изстрели с оръжие, за да разпръсква птици от пистите по хуманен начин. Освен това летището за първи път въведе пестящата електроенергия практика за насочване на топъл и студен въздух от терминала към паркираните самолети.

Сега летището е на път да стане първото в САЩ, гарантиращо на всички свои служители минимална заплата от 15 долара на час - много над националния минимум от 9,10 долара.

Миналата седмица в Сийтак - градът около летището край Сиатъл, бе проведен вот, на който победиха поддръжниците на предложената мярка. Ако новият закон преодолее вероятните съдебни дела срещу него, той ще важи за всички служители в хотелите, агенциите за автомобили под наем и ресторанти, както и за близо 18 000 души, работещи в и около летището. Освен всичко останало, те ще получат и шест и половина платени почивни дни годишно.

Прогресивният дух на Сийтак се простира отвъд работния пазар. Това лято летището пусна в експлоатация климатична инсталация, която изпомпва охладен и затоплен въздух към гейтовете, така че чакащите за излитане самолети да могат да изключват двигателите си и да пестят гориво. Водата, използвана за климатичния контрол, се охлажда през нощта, когато електроенергията е по-евтина, а след това охладеният въздух се съхранява за използване през деня. През зимата пък за отопление на самолетите се използва парата. Очаква се системата да спестява на авиокомпаниите 10 млн. долара годишно и да намали вредните емисии с 50 000 метрични тона - еквивалентът на премахването на около 8700 автомобили от пътищата.

Летището има и мащабна програма за рециклиране и изисква от всички търговци на територията му да отделят за производство на тор остатъците от смляното кафе. Резултатът е около 120 тона годишно само от хората, пиещи кафе на летището.

Летището в Сийтак разполага и с една от най-мащабните системи за тестване на въздушни радари в страната, като на територията му се изпълняват програми за проследяване и разпръскване на ята от птици, които представляват риск за самолетите. По някои изчисления всяка година самолетите търпят щети, причинени от удари с птици, на стойност 500 млн. долара. Радарите се хонинговат, така че на монитор се вижда кои ята представляват заплаха. След това работници разпръскват птиците по хуманен начин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още