IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

H&M се отказва от ангорските продукти

Видеозаписи на изтезавани зайци в Китай предизвикаха сериозно възмущение в Швеция

12:10 | 28.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
H&M се отказва от ангорските продукти

Шведската модна група H&M ще се откаже за момента от дрехи с мохер, след като скандални видеозаписи с остригани зайци в Китай предизвикаха широко възмущение в Швеция.

„Спираме производството“, заяви говорителката на H&M Камила Емилсън Фалк в Стокхолм. H&M ще провери дали производителят на ангорска вълна спазва "стандартите". Пуловери и шалове от ангорска вълна, които вече са в магазините, все пак ще се продават до изчерпване на количествата им.

Организацията за защита на правата на животните PETA публикува преди дни видеоклипове от Китай. Те показват, че "чувствителни ангорски зайци многократно на година са остригвани или драни в пълно съзнание".

Животните са били разпъвани върху специални плоскости, или разтягани с висящи от тавана въжета, съобщава Peta. "След това работници късат или режат части от козината им. Зайците крещят от болка и понасят жестоки рани". Според международната организация 90% от ангорската вълна в света е с произход от Китай.

H&M първоначално заяви, че нейните доставчици на ангорска вълна спазват стандартите и се проверяват редовно. Критиците контрират обаче, че проверките не са ефективни. Те призоваха за бойкот на облекла от или с ангора. Конкурентите на H&M Lindex, Gina Tricot и MQ веднага заявиха, че в бъдеще няма да продават продукти от ангорска вълна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:22 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още