IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Книга от 1640 г. бе продадена за 14,2 млн. долара

Купената от милионера Дейвид Рубенстайн творба е първата отпечатана в САЩ книга

12:20 | 29.11.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ценната книга. <em>Източник: Sotheby&#39;s</em></p>

Ценната книга. Източник: Sotheby's

Дейвид Рубенстайн, основател и изпълнителен директор на Carlyle Group LP, плати 14,2 млн. долара на търг на Sotheby's в Ню Йорк за първата книга, отпечатана в Америка, предаде Bloomberg. Така преводът на библейски псалми, известен като "Bay Psalm Book", стана най-скъпата печатна книга, продавана някога на търг. 

Експонатът ще бъде излаган в библиотеки в САЩ, обяви Рубенстайн в специално изявление. "Реших, че е важно тази историческа американска книга да остане в страната", обясни той. "Освен това сметнах, че може повече американци да бъдат запознати с нейното значение и със значението на книгите за страната ни, като позволя тя да бъде изложена в библиотеки из цялата държава, които иначе може би не биха имали възможността да покажат нещо толкова старо и рядко", допълни той.

През 2007 г. Рубенстайн плати 21,3 млн. долара за ръкопис от 13 век също на търг на Sotheby's. Документът ще е централен елемент в новата галерия "Davi M. Rubenstein", в Националния архив във Вашингтон, която отваря врати на 10 декември.

Предишният рекорд за печатна книга на търг бе поставен преди три години, когато копие на "Птиците на Америка" (Birds of America) на Джон Джеймс бе продадено за 11,5 млн. долара.

Продавач на "Bay Psalm Book" е Старата южна църква в Бостън, където е кръстен Бенджамин Франклин. Книгата е отпечатана в Кембридж, Масачузетс през 1640 г. и съдържа 150 псалми от Библията, преведени от пуританите от Еврейската библия. Първото ѝ издание е отпечатано в тираж от 1700 бр., от които се смята, че са оцелели 11.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още