IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

L'Oreal изтегля Garnier от китайския пазар

Козметичните компании срещат все по-големи трудности да наложат марките си в Китай

16:37 | 14.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Най-голямата козметична компания в света L'Oreal обяви, че спира да продава продуктите на Garnier в Китай. Новината беше официално разкрита скоро, след като основният конкурент на фирмата, Revlon, обяви че окончателно се изтегля от страната, съобщава Red Luxury.

Козметичният концерн, който още през 2006 г. представи серията за грижа за кожата и продуктите за коса на Garnier, ще се съсредоточи върху предлагането на пазара на марките L'Oreal Paris и Maybelline, заяви говорителят на компанията Карсън Паркър.

Някои европейски и американски производители на продукти за красота продължават да се борят да наложат марките си в Китай, макар че задачата се оказва изключително предизвикателство за голяма част от тях.

Revlon например напусна китайския пазар, след като 18 години беше неизменна част от него. Ръководството на компанията обясни решението си с лошото представяне.

Procter & Gamble заяви през май, че губи дела си на китайския пазар на продукти за красива кожа и тези за устна хигиена.

Garnier носеше около 1%, т.е. около 15 млн. евро, от продажбите на L'Oreal в Китай, заяви Паркър. По думите му компанията е решена да гарантира гладкото протичане на прехода, така че да няма сериозни сътресения за служителите и сътрудниците.

Другите козметични гиганти отбелязват значителен спад в печалбите си в Китай. Американската Avon отчете спад с повече от 60 на сто през 2012 г., а през ноември L'Oreal отбеляза понижение с 1,2% до 5,48 млрд. евро.

Междувременно онлайн търговията добива все по-голяма популярност в Китай. Потребителите вече купуват всичко по интернет – от храна до козметика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още