IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Путин сбъдна мечтата си за Олимпиада

Руският президент иска нещо повече от обикновена Олимпиада. Той иска неговата да е "готина"

09:15 | 09.02.14 г.
<p>
	Владимир Путин. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Владимир Путин. Снимка: архив Ройтерс

Има обаче една уловка, спомня си Потанин. Въпреки че гледките от Роза Хутор са зашеметяващи, а снегът е мек и влажен поради близостта на Черно море, до върха има само един открит лифт. Първоначалните разходи, изчислявани на 140 млн. долара, се оказват "наивни", споделя той. В крайна сметка за създаването на първия модерен ски курорт в Русия с 16 лифта и 77 км писти са похарчени 2 млрд. долара.

Правителството за първи път започва сериозно да обсъжда възможността Сочи да бъде трансформиран и да се кандидатира за игрите през 2005 г., когато Леонид Тягачев - тогавашният президент на Руския олимпийски комитет, моли Потанин да помогне в изготвянето на презентация за Путин и други високопоставени служители.

По онова време Сочи е затънтено място, а идеята Русия да бъде домакин на голямо спортно събитие изглеждала като "чиста фантазия", казва Елена Аникина, която работела за Потанин и изиграла важна роля в преговорите с МОК.

"Как може да има курорт, да не говорим Олимпиада, когато няма пътища и електричество", спомня си Анакина. "Имаше само планини, сняг и защитени национални паркове".

В момента в района има 14 нови спортни съоръжения, включително главният стадион, който има 40 000 места и 19 000 допълнителни хотелски стаи. Строителите са положили 260 км пътища, 200 км релси, 54 моста и 22 тунела. Местната електропреносна и водопроводна мрежа, пристанището и летището са основно ремонтирани и разширени.

Само центърът за медиите е с площ 155 000 кв.м - шест пъти по-голяма от Червения площад. Дори и Руската православна църква се включи в приготовленията като построи най-голямата църква в града.

За Путин преобразяването на Сочи не е свързано само с Олимпиадата. То е част от едно по-мащабно усилие да се даде тласък на цялата икономика на Северен Кавказ - един от най-бедните и размирни райони в Европа. То е и част от опитите на правителството да промени имиджа на Русия пред света, каза самият Путин пред журналисти в Сочи през януари.

Путин е подготвил поредица от събития, чиято цел е да запази фокуса върху Сочи, включително среща на върха на Г8 през юли, където се очаква да присъстват президентът на САЩ Барак Обама и други световни лидери. През октомври Сочи ще бъде домакин на първата Формула 1 Гран При в Русия, а градът е и един от общо 11-те, в които ще се играят мачове от Световното първенство по футбол през 2018 г.

Сега Русия просто трябва да докаже претенциите си за Олимпиада от световна класа, а Путин не оставя нищо на случайността. Още в Гватемала той отхвърли опасенията, че климатът в Сочи може да доведе до липса на сняг, като заяви, че "истинският сняг е гарантиран". И действително е така. Над 700 000 куб. м сняг бяха складирани миналата година, но те няма да са нужни, тъй като в момента в района има достатъчно пресен сняг за "няколко олимпийски игри", твърди Потанин.

Церемонията по откриването е след броени дни, а организаторите обещават спектакъл, който ще срази света. Близо 3000 души работят по него, като сцената ще се обслужва от 40 асансьора и покрив с тегло 9000 тона, пригоден за специални ефекти. Посетителите, спортистите и доброволците вече пристигат в града, твърдят организаторите.

Ако миналото е пролог, Путин ще обяви Олмипиадата за триумф, независимо какво се случи, също както го стори Брежнев през 1980 г., когато той награди над 5000 граждани за работата им по събитието, бойкотирано от над 60 държави.

След 20 години на опити обаче Путин се цели към нещо повече от добре организирани игри. Той иска неговата Олимпиада, както каза пред руския отбор във Ванкувър през 2010 г., да бъде "готина".
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още