IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай консумира близо половината от луксозните стоки в света

Страната е похарчила над сто милиарда долара за луксозни стоки през миналата година

13:08 | 24.02.14 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Докато целият свят се опитва да ограничи харченето, през 2013 г. китайските потребители са закупили 47% от всички луксозни стоки в глобален мащаб. Това показва доклад на Fortune Character Institute, цитиран от онлайн изданието Red Luxury.

Документът разкрива, че през миналата година за луксозни стоки в Китай са изхарчени общо 102 млрд. долара, което превръща страната в най-големия потребител в този сегмент в света.

Въпреки забавянето на темпото на растеж на потреблението на луксозни стоки в света през 2013 г. пазарът е достигнал рекордните 217 млрд. долара. Постигнато е увеличение с 11% спрямо предходната година.

И в Китай се наблюдава известно забавяне, което се отдава до голяма степен на държавните мерки за ограничаване на разточителството. Страната обаче вероятно ще продължи да е най-големият пазар на луксозни стоки в света до 2020 г.

На фона на всичко това расте броят на китайките, които са „пристрастени към модата“. Във връзка с тази тенденция големи компании като Chanel и LVMH навлизат все по-уверено на пазара на луксозни стоки в страната.

Успех бележат и много дизайнери, родени в Китай, но учили на запад. В момента те излизат на преден план, съчетавайки китайските традиционни мотиви и модерните форми. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:53 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още