IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайска аукционна къща, свързана с армията, организира IPO в Хонконг

Тя иска да се конкурира с международните аукционни къщи

12:02 | 28.02.14 г.
Китайска аукционна къща, свързана с армията, организира IPO в Хонконг

Държавният конгломерат China Poly Group, създаден от китайската армия преди 22 години, стъпва в Хонконг в опит да се конкурира с международните аукционни къщи.

Нейното подразделение Poly Culture Group Corp., което управлява най-голямата китайска аукционна къща и 31 кина, заедно с инвеститорите е набрало 331 млн. долара след първично публично предлагане (IPO) на 77,8 млн. акции в Хонконг, твърдят запознати източници.

Индивидуалните инвеститори са заявили над 600 пъти повече от наличните акции, съобщи Bloomberg.

Нетната печалба на Poly Culture Group през 2012 г. е паднала до 63 млн. долара спрямо 94 млн. долара година по-рано. За първите девет месеца на 2013 г. тя възлиза на 50 млн. долара. Акциите на дружеството ще започнат да се търгуват на борсата на 6-и март.

Китай засенчи САЩ и през 2011 г. се превърна в най-големия пазар на изкуство в света, сочи доклад на European Art Fair. На следващата година обаче САЩ отново извоюва първото място.

Пекинското поделение на Poly Culture, която започна да организира разпродажби през 2005 г., планира да разшири присъствието си в чужбина, за да се конкурира с Christie's и Sotheby's, които са в бизнеса от години.

China Poly Group е създадена през 1992 г. с одобрението на Държавния съвет и Централния военен комитет на Китай. Фирмата развива дейности в областта на търговията с оръжие, имотите, изкуството и полезните изкопаеми, като стойността на активите ѝ към края на 2012 г. възлиза на 62,13 млрд. долара. Поделението за изкуство и развлекателни съоръжения на фирмата е създадено през 2000 г.

Военните връзки на Poly Culture носят определени рискове, според собствения проспект на компанията. През февруари 2013 г. САЩ обявиха санкции срещу отбранителното поделение Poly Technologies Inc. по силата на Договора за неразпространение на ядрено оръжие. По онова време Poly Technologies държеше 32% от Poly Culture.

Въпреки че този дял бе прехвърлен на компанията-майка четири месеца по-късно, в проспекта Poly Culture предупреждава, че "може да бъде обект на негативно внимание от страна на медиите и инвеститорите". След първичното публично предлагане Poly Group се очаква да запази дял от 67% в листваното дружество.
Други рискове, цитирани от Poly Group, са свързани с отказа на клиентите от континенталната част на Китай да си плащат.  Опасности има и във връзка с фалшифицирането, неоторизираната търговия, прането на пари и корупцията.

"Не можем да ви гарантираме, че вътрешната ни система за контрол във връзка с борбата срещу прането на пари и корупцията ще бъде ефективна", се отбелязва в проспекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още