IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Disney залага на онлайн видеото

Със сделката за Maker Studios Disney следва тренд, който подчертава значението на онлайн бизнеса

09:56 | 07.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Защо Disney залага на онлайн видеото

Американският медиен конгломерат Walt Disney Company навлиза с гръм и трясък в бизнеса с онлайн видео. За 500 млн. долара калифорнийците придобиват многоканалната видео мрежа (MCN) Maker Studios. Сделката се очаква да се прицели в няколкомилионна публика и да разшири значително разпространението на съдържанието на Disney в интернет. Отдавна концернът на Мики Маус и Сие е наясно със значението на YouTube и подобни услуги.

Мрежата Maker Studios е основана през 2009 г. и заема първото място за онлайн видео съдържание в YouTube - видео платформата на Google. С течение на годините Maker спечели видни клиенти като Kia, Ubisoft, Pepsi и Electronic Arts. Около 55 хиляди канала от цял свят имат договори с Maker Studios, като заедно те достигат 380 милиона абонати. Повече от 15 на сто от тях са за сметката на шведа Феликс Килберг, който наскоро мина границата от 25 млн. абонати. Неговият PewDiePie е сингъл каналът с най-много абонати на всички времена. Всеки ден рекордът се подобрява. Други добре известни партньори на YouTube са Теса Violet, Bart Baker, KassemG, Timothy Dela Ghetto, Peter Shukoff, Angry Joe, TotalBiscuit, както и Sub-Network Yogscast, пише в свой анализ по темата германското списание Börse am Sonntag. 

Тези имена показват какъв голям потенциал за Disney крие Maker Studios. Гигантът в областта на медиите, който мнозина свързват главно с Доналд Дък, Мики Маус или Бамби, развива чрез придобиването огромна млада потребителска група. Главният изпълнителен директор на Disney Робърт Айгър описа как компанията си представя собствената си роля: кратките клипове напоследък получават по-голяма популярност с главоломна скорост, а чрез закупуването на Maker Studios сега концернът се намирал в центъра на тази динамична индустрия. Въпреки че Disney обикновено произвежда много съдържание за младите хора, навиците на потребителите на медийно съдържание са значително променени.

Затова в бъдеще в мрежата следва да се разпространява собствено съдържание. Така онлайн подразделението се превръща за Disney в един вид опитно поле за телевизионните и кино продукциите. В същото време Maker до голяма степен остава и независима, т.е. няма да е пряко включена в Disney Corporation. Така новият собственик гарантира на креативните си нови служители, че те ще могат да продължат да прилагат своите собствени идеи. Концернът също така ще проверява дали вирусните звезди и формати се вписват в собствената му програма, поясни стратегията мениджърът на Disney Кевин Майер пред Wall Street Journal.

Разбира се, Роберт Айгър си има своя план. Ако той се осъществи, тоест, ако новата придобивка изпълни определени цели на представянето си, то още 450 млн. долара ще потеглят към Кълвър Сити, Калифорния, където е централата на Maker. Но и сега това е най-голямото придобиване на базирана на YouTube компания. С решението си Disney следва тренд, който подчертава значението на онлайн бизнеса. Така например конкурентът DreamWorks инвестира 33 млн. долара в Awesomeness TV, с възможност за още 117 млн. долара. А Warner Bros. влезе с 18 млн. долара в отслабващата мрежа за игри Machinima. 

Битката е за доста сериозен пазар. Изследователите от eMarketer предричат, че приходите от видео реклами ще нараснат четворно от 2011 г. до 2017 г., правейки пазара най-бързо растящия формат на дигитални реклами за този период.

По-конкретно това означава, че Disney признава значението на онлайн видеото, намерил е допълнителен канал за съдържанието и е открил източник на нови таланти.

За Maker Studios сделката е доста полезна. Бизнесът с видео съдържание в YouTube е относително рискован, в крайна сметка подлежи на контрол от страна на най-голямата видео мрежа в света в рамките на медийния гигант Google. За стартиращата компания Maker се твърди, че въпреки огромните увеличения на приходите от продажби от до 300% годишно продължава да трупа загуби. С новите средства мрежата получава по-голяма финансова сигурност, а главният изпълнителен директор на Maker Инон Кройц ще докладва в бъдеще директно на главния финансов директор на Disney Джей Расуло.

Специализираният в новините от Силициевата долина блогър Майкъл Карни говори за „колективно поемане на дъх“, предизвикано от новината за придобиването. Докато много многоканални видео мрежи достигат до огромна публика, те трябва да се надяват на инвеститори, за да могат да изпълняват проектите си. Трудно би било намирането на подходящи бизнес модели. Затова и решението на Disney може да донесе положителни последици за цялия бизнес с онлайн видео.

За Disney това е най-голямата инвестиция от сделката за LucasArts Ltd. от 2012 г., която възлиза на 4 млрд. долара. Така Disney продължава да изгражда позициите си в американската филмова и видео индустрия. Към компанията принадлежат също и Marvel Entertainment, Touchstone и Pixar. Придобиването на Maker се очаква да бъде окончателно приключено през третото тримесечие на Disney.

Не само тези имена впечатляват, но и финансовите резултати. Броят на служителите на Disney расте постоянно – през последната година за концерна са работили 175 000 служители – с 9 000 повече от преди година. През 2013 г. компанията е отчела приходи от продажби в размер на 45 млрд. долара и с това е ясно изразен лидер на пазара. Докато подразделението Walt Disney Pictures в последно време не може да се похвали с хитове, концернът трупа точки предимно в телевизионния бизнес. Така че в дългосрочен план влизането в онлайн бизнеса изглежда оправдано. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още