IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай се бори с измамите на кината

Много кина крият реалния брой продадени билети, а властите затягат все повече контрола

16:39 | 14.06.14 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Докато китайският филмов пазар е в разцвета си, държавният регулатор взема все по-сериозни мерки срещу измамите в бокс офиса.

В осем кина в цялата страна прожекциите са били спрени. Освен това въпросните кина са лишени от възможността да получат държавни субсидии от Асоциацията на китайските филмови продуценти и Асоциацията на филмовите дистрибутори и разпространители.

Причината за този ход са разкрития за фалшифицирани данни за продажбите на билети, пише Wall Street Journal.

Регулаторите наказаха по същия начин още 15 местни кина през февруари, след като установиха, че е извършено манипулиране на отчетените данни в бокс офиса. Това се случи след като Държавната администрация по пресата, радиото, киното и телевизията призова през януари да бъдат взети мерки за справяне с измамите чрез подобряване на онлайн системата за покупка на билети и засилено наблюдение.

Данните сочат, че китайският бокс офис расте средно с около 30% годишно през последното десетилетие. Миналата година той достигна 3,17 млрд. долара.

Въпреки че официалните данни трудно могат да бъдат открити, вътрешни хора от индустрията твърдят, че между 10 и 20% от общите приходи в бокс офиса всяка година не са включени в официално отчетените билети.

Кината използват тази практика, за да укриват данъци и да запазват за себе си част от печалбата от билетите, която по принцип трябва да делят с дистрибуторите и продуцентските компании.

Според Суо Ябин от Университета по комуникации на Китай това не е отделен случай, а широко разпространена практика. Той нарича това „неписано правило“ в индустрията и смята, че става дума за проблем, който се нуждае от решение.

Злоупотребите с бокс офиса са голямо главоболие за филмовите дистрибутори и създатели на филми, поради което те приветстват засилването на мерките за контрол.

Дистрибуторските компании, както и местните регулатори, често изпращат персонал в кината, който да прави проверки на място. Въпросните служители седят на първия ред по време на прожекции и помагат за установяването на разликите между продадените и отчетените билети. Но тази система за контрол остава несъвършена.

В допълнение към измамите с броя на билетите, някои кина са известни и с продажбите на билети, на които пише заглавие, различно от това, което зрителят гледа. На билета обикновено е написано на ръка името на филм, за който киното ще получи повече дивиденти.

Китай се радва на абсолютен бум в киното, особено извън най-големите градове, което води до много от проблемите. Мнозина посочват, че все по-високите наеми са една от причините за увеличаващите се измами от страна на кината. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:13 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още