IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай запазва квотата за чужди филми

Строгите правила се дължат на опасенията, че местната филмова индустрия ще пострада от евентуалното въвеждане на свободен пазар

13:48 | 14.02.14 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Китайските власти ще запазят действащата строга квота от 34 чуждестранни филма годишно противно на слуховете, че планират да облекчат ограничението, предаде BBC.

Xinhua съобщи, че правителството в Пекин ще се придържа към лимитите, приети през 2012 г. По-рано Hollywood Reporter писа, че Китай обмисля да вдигне прага до 44 филма годишно.

Филмовият пазар в Китай е вторият по големина в света след САЩ, като за миналата година е донесъл приходи за 3,6 млрд. Долара, което с 27% повече спрямо 2012 г. Местните власти поддържат строг контрол над чуждестранните филми, чието прожектиране е позволено.

Холивуд, който осигурява по-голямата част от филмовия внос в Китай, води кампания тази квота да бъде премахната напълно. И други страни настояват да бъдат изключени от ограничението, докато някои филми успяват да заобиколят квотата като създават копродукции с Китай.

Строгите правила за вноса на филми в Китай се дължат на опасенията, че местната филмова индустрия ще пострада от евентуалното въвеждане на свободен пазар. През 2013 г. местните ленти изпревариха чуждестранните, след като през 2012 г. те отчетоха по-слаби резултати. 

Колко важен филмов пазар е Китай бе доказано още веднъж в началото на този месец по време на празнуването на Новата година по Лунния календар, когато от продажби на билети само за един ден бяха събрани рекордните 41 млн. долара.

Празничният период привлича огромни тълпи в кината в цялата страна, а местните ленти се оказват доста популярни, включително поредица от филми, базирана на класическия китайски роман "Пътешествие на Запад". Последният епизод "Царят маймуна" бе глобалният бокс офис лидер за първия уикенд на февруари с приходи за над 50 млн. долара.

В момента американската филмова индустрия има право да взема 25% от печалбата от филмите си в китайския бокс офис. Този дял бе увеличен от 13% като част от споразумението за квотата, сключено през 2012 г., припомня BBC.

Повече за Китай вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още