IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво ще донесе IPO-то на Jimmy Choo?

Възможно е след борсовия си дебют марката да стане по-малко престижна, твърдят анализатори

12:20 | 24.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Обувките на Jimmy Choo, които добиха популярност след представянето си в хитовия сериал на HBO “Сексът и градът“, могат да загубят част от блясъка си в близко бъдеще, твърдят анализатори, цитирани от MarketWatch.

Във вторник луксозната марка обяви официално, че планира първично публично предлагане в Лондон по-късно тази година. Собственикът на компанията JAB Holdings планира стойността на Jimmy Choo да достигне около 1 млрд. долара и възнамерява да продаде поне 25%-ен дял от компанията в края на октомври, като набере 200 млн. паунда (254 млн. евро). 

Същевременно Jimmy Choo, която планира отварянето на между 10 и 15 нови магазина годишно, вижда в Азия възможност за голям пазарен растеж.

“Това е интересен ход, тъй като тя е първата компания за луксозни обувки, която ще осъществи първично публично предлагане“, коментира Боб Хийни, директор проучвания и главен анализатор на Aberdeen Group. “Много неща могат да се случат с марката, след като компанията стане публична“.

Докато за инвеститорите новината за IPO-то изглежда особено примамлива, остава въпросът какво ще означава всичко това за любителите на обувки, много от които са готови да платят повече от 1000 долара за чифт. Всичко зависи от това кого питате, пише още MarketWatch.

От своя страна компанията твърди, че ще използва средствата от листването на борсата за „насърчаване на растежа, без да прави компромиси с марката“. Според главния изпълнителен директор на компанията Пиер Денис IPO-то може само да вдигне репутацията на компанията и да затвърди позицията ѝ в този атрактивен сегмент.

Това IPO има потенциала да „привлече повече талантливи дизайнери, които биха могли да засилят позициите на марката“, твърди Уил Маккитерик, анализатор на IBISWorld. С други думи, листването може да означава повече и по-добри модели обувки, от които клиентите да избират, коментира той.

Според Джеф Грийн, собственик на Jeff Green Partners, мъжете могат да се възползват от всичко това, защото е възможно Jimmy Choo да разшири мъжката си линия след IPO-то.

Други изтъкват, че първичното публично предлагане може да крие известни рискове.

„Много е трудно за една луксозна марка от висок клас да бъде публична компания, която има краткосрочни финансови цели... това означава много стрес върху ексклузивната дистрибуция и внимателни модели на ценообразуване, които са от съществено значение за успеха ѝ“, твърди Сучарита Мулпуру-Кодали от Forrester Research.

Паула Розенблум, управляващ съдружник на RSR Research, отбелязва, че ако компанията стане публична, в дългосрочен план има шанс Jimmy Choo да стане „преекспонирана“ марка и да загуби престижа си.

И все пак анализаторите смятат, че Jimmy Choo ще се справи добре. Мулпуру-Кодали вярва, че Jimmy Choo има шанса да остане вярна на своите корени, както Burberry, след като излезе на борсата.

Повече по темата можете да видите във видеото на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още