IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Jimmy Choo обмисля да пренесе бизнеса си с луксозни обувки на фондовата борса

Набраните чрез първичното публично предлагане средства ще бъдат предназначени за финансиране на експанзията на бранда в Азия

12:04 | 17.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Бизнесът на Jimmy Choo е нараснал с близо 30%, откакто през 2011 г. бе закупен от Labelux. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Бизнесът на Jimmy Choo е нараснал с близо 30%, откакто през 2011 г. бе закупен от Labelux. Снимка: Ройтерс

На фона вълната от първични публични предлагания (IPO) в Европа и САЩ, която очаква инвеститорите в близките месеци, и собственикът на Jimmy Choo обмисля да пренесе своя бизнес с луксозни обувки на фондовата борса, предава Financial Times.

Базираната в Швейцария частна компания за луксозни стоки – Labelux, която през 2011 г. купи Jimmy Choo за 525 млн. британски паунда, обмисля възможността да набере свеж капитал, чрез който да финансира растежа на групата. Опциите пред компанията са листване на Лондонската фондова борса или продажба на част от своя дял. Според лица, близки до компанията, подобен ход ще оцени цялостния й бизнес на 1 млрд. паунда.

Потенциалното излизане на борсата в Лондон ще подхрани вече оживения пазар на първични публични предлагания не само във Великобритания, но и по целия свят. На Острова първите три месеца на новата година са най-натоварените от 2007 г. насам, коментира изданието.

Евентуалното листване на Jimmy Choo идва, след като китайският онлайн търговец Alibaba съобщи, че възнамерява да предложи акциите си на Нюйоркската фондова борса. Американският град спечели надпреварата с Хонконг за най-голямото IPO не само от началото на годината, но и в историята. Очакванията са, че по-късно тази година Alibaba ще набере поне 15 млрд. долара от капиталовия пазар.

Предстои Labelux да вземе решение по какъв начин ще набере капитал за Jimmy Choo. Събраните средства ще бъдат предназначени за финансиране на експанзията в Азия – континент, доказал се като бързо растящ, но и като колеблив пазар за британските луксозни брандове.

Jimmy Choo се радва на силно представяне, а бизнесът е нараснал с близо 30%, откакто бе закупен от Labelux.

Още през 1996 г. Тамара Мелън и Джими Чу основават Jimmy Choo. Британската марка, която предлага обувки с цени между 200 и 2000 паунда, стана известна, благодарение на продуктовото позициониране в редица сериали като Сексът и градът, например.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:38 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още