Как да познаем качественото кисело мляко с българска закваска, в което не са използвани консерванти? Разликите между оригиналния продукт, произведен от сурово мляко, и имитациите разясняват пред БНТ 2 производители от млекопреработвателно предприятие, което се намира в габровското село Велковци.
Според тях киселото мляко с консерванти отстъпва по качество на направеното от истинско сурово мляко с традиционната българска закваска.
При консумацията потребителите няма как да открият разликата, но по принцип, ако едно кисело мляко с живи бактерии бъде оставено в нормална среда в топло помещение, то вдига киселинност и се надува. Това гарантира, че няма консерванти вътре в продукта, твърди Илиан Дянков - управител на млекопреработвателна фирма.
Преди години бурканчето кисело мляко съдържаше отгоре плътен слой каймак, който днес не виждаме в нито един продукт. Това обаче, според производителите, не е гаранция за висока масленост.
"Не бих казал, че липсата на каймак определя качеството на едно кисело мляко. Все пак използваме модерни машини, които хомогенизират сместа и така млякото е еднородно", разяснява Дянков.
И още един показател, по който да познаем истинското българско кисело мляко: "По принцип трябва съвсем леко да отделя вода", съветва производителят.
Вкусът на млякото ни превръща в постоянни потребители на дадена марка. Затова хората предпочитат тези, за които са сигурни, че са с българска закваска.
Веселин Кръстев, управител на млекопреработвателна фирма, коментира, че в неговото предприятие предварително проверяват условията във всички ферми, с които работят, за да са сигурни каква суровина купуват. Затова тяхното кисело мляко, сирене и кашкавал са по-скъпи. Не се страхуват от конкуренцията, притесняват се от по-евтините вносни продукти.
Млекопреработвателите коментират още, че българските производители изостават с модернизирането на техническото оборудване в предприятията, защото нямат достатъчно средства. Другият отдавна нерешен проблем са ниските субсидии в животновъдството. "Моят апел към държавата е дано по-скоро станем пълноправни членове на Европа относно субсидиите за селско стопанство", коментира Веселин Кръстев.
Неговото предприятие редовно доставя продуктите си на българските имигранти в Испания, Кипър и Англия.
Националната телевизия и две организации на млекопреработватели организираха кампания за насърчаване на производството на качествени млечни продукти. До средата на януари 2015 г. със стикер „Купувам българското” в търговската мрежа ще се продават сирене, кашкавал и кисело мляко, като условието е те да са произведени само с българска суровина.


Градската елха във Варна грейна с тържествен концерт (СНИМКИ)
Черно море потопи ЦСКА в дъжда на "Тича"
Скоро: Озоновата дупка ще изчезне непълно
Тъжна вест! Почина един от най-големите архитекти в историята
Какво време ни очаква в неделя?
Кой ще замести Хасет в Белия дом, ако стане шеф на Фед
Жизнено важната търговия на Русия с петрол в Индия е в упадък, но не и изчезнала
Глобата от 140 милиона долара на Мъск показва, че ЕС губи самообладание
ChatGPT спечели правото си да се саморегулира. Това може да се развие зле
Германия ускорява мерките срещу дронове - зачестяват инцидентите на летищата
BMW превъртя играта: Тествахме новото iX3
Най-бързата кола на XX век беше продадена за над 25 милиона долара
Какви са основните проблеми на 1.2 TSI на Volkswagen
Топ 10 на най-устойчивите на ръжда коли на старо
Кога са изобретени електрическите прозорци
Българската икономика расте 2-3 пъти по-бързо, отколкото средната на европейско ниво
„Черно море” потопи ЦСКА в деня на моряците
Оставка на правителството няма да е заплаха за България в Еврозоната
„Байерн” надигра „Щутгарт” с хеттрик на Кейн
Божидар Божанов: По всичко изглежда, че провокаторите са действали с МВР
преди 11 години Докато Facebook трупа милярди фермерите фалират и се надяват на субсидии (в "капиталистическа" система). Като се замисля без Facebook си живея чудесно докато без храна - ъм... Не живеем ли в интересно време :) ??? отговор Сигнализирай за неуместен коментар