IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тематичните паркове и фен артикулите позлатиха отчета на Walt Disney

Във филмовото подразделение приходите остават на миналогодишното ниво

13:51 | 06.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският развлекателен гигант Walt Disney напълни касите си благодарение на добре развиващия се телевизионен бизнес и растящите приходи от продажби на фен артикули и от билети за посещения на тематичните паркове, предава Ройтерс.

През изминалото фискално тримесечие до началото на октомври печалбата скача на годишна база със 7% до 1,6 млрд. долара (1,5 млрд. евро), поясни Disney в четвъртък след края на борсовата сесия. Приходите са нараснали с 9 на сто до 13,5 млрд. долара. 

Приходите от филмовия бизнес стагнират, тъй като новите филми като „Човекът-мравка“ или „Тъмната фея“ не успяват да надминат хитовете от миналата година. За сметка на това през четвъртото тримесечие приходите от потребителски продукти са скочили с 11% до 1,2 млрд. долара. Растежът се дължи на силното търсене не само на класическите стоки за „Междузвездни войни", но и на продукти, свързани с хитовете „Отмъстителите" и „Замръзналото кралство".

И тематичните паркове са привлекли повече посетители. В медийния бизнес, където освен канала Disney влиза и спортният канал ESPN, както и новинарският ABC, компанията се е възползвала от повишените рекламни приходи. 

За цялата фискална година печалбата на акция на Disney е достигнала 5,15 долара за първи път в историята ѝ. Това представлява ръст от 19% спрямо година по-рано. Като цяло печалбата скача с 12 на сто до 8,4 млрд. долара. Компанията се похвали с приходи от 52,4 млрд. долара, което е увеличение със 7 на сто спрямо миналата година.

При инвеститорите данните се приеха не толкова добре – цената на акциита загуби около 1% в следборсовата сесия. В действителност печалбата надмина очакванията на анализаторите, но приходите са по-ниски от очакванията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още